rss      tw      fb
Keres

Átigazolások

Már eddig is sok volt a kérdőjel ezekkel az „átigazolásokkal” kapcsolatban, de a tegnapi botrány után megint elindulhat a vita. Hogy a vitának mi lesz a vége? Valószínűleg semmi. Pedig Lévai Júliának a „kékcédulás” szavazás jutott az eszébe, nem egészen ok nélkül, Csáki Judit írásában pedig egészen nyíltan beszél arról, hogy a 13. kerületben este hét óra előtt Szanyi Tibor vezetett, de a végén, köszönhetően azoknak, akik hét óra után szavaztak, Szanyi 400 szavazattal veszített.

Szerintem lehetne ezt másképpen is csinálni. Mégpedig anélkül, hogy a helyi polgárok akaratát a választási kerületen kívüliek határozzák meg. Az általam javasolt megoldás sok más országban is létezik. Tudomásom szerint nem csak az Egyesült Államokban, hanem Németországban is. Ez pedig az úgynevezett „távollevői szavazócédula” (absentee ballot) bevezetése lenne. Tehát ha valaki nem tartózkodik hivatalos lakóhelyén a választások napján, akkor kérhet a helyi választói bizottságtól egy erre külön készített szavazócédulát, amelyet előre kitölthet, és átadhat helyben vagy postázhat eredeti lakóhelyére. Ott pedig a körzetében lévő szavazatokkal együtt az ő szavazócéduláját is beszámítják. Természetesen a szavazás ebben az esetben is teljesen titkos.

Ugyanis valóban elképesztő, hogy egy hirtelen utazás miatt valaki elveszítheti a szavazati jogát. Gondolom, mindenki emlékszik arra, hogy 1994-ben Horn Gyula nem tudott szavazni, mert kórházban feküdt vidéken a választások idején.

Mennyivel könnyebb, egyszerűbb lenne egy ilyen vagy hasonló megoldás. És kevésbé lehetne manipulálni az eredményeket. Mindenki a saját körzetében szavazna, még akkor is, ha a szavazás napján másutt tartózkodik.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!