rss      tw      fb
Keres

Orbánék eldöntik, melyik egyház tehet erőszakot a gyerekek lelkénOrbánék besokalltak. Mármint némely egyházakra. Egészen pontosan a Hit Gyülekezete nevű egyházra. Valószínűleg úgy látják, hogy amit szabad a katolikusoknak, a reformátusoknak, az evangélikusoknak, azt nem szabad más egyházaknak, különösen nem annak az egyháznak, amely a múltban olykor a liberálisok mellé állt, konzekvensen Izrael- és zsidóbarát, és feltehetőleg komoly amerikai kapcsolatokkal is rendelkezik.

Időhiányból fakadóan 2011. május 19-én csináltam utoljára hírösszefoglalót arról, hogy érdekes módon Az önkormányzat nem, az egyház el tudja tartani az iskoláit. Pedig lett volna azóta is bőven mit összeszedni a tárgyban, hiszen például Kisújszállás idén májusban döntött úgy, hogy valamennyi oktatási intézményét egyházi fenntartásba adja (a reformátusokéba és a baptistákéba, amúgy a polgármestert a Nagykun Polgári Kör és a Fidesz jelölte), vagy hogy Pécsen újabb két iskola lesz egyházaké (a baptistáé meg a katolikusé).

Volt Orbán hétfői besokallásának előzménye.

A Fidesz először tiltakozik iskola és óvoda egyházi kezelésbe adása ellen című, május 9-ei hírösszefoglalóban már beszámoltunk róla, hogy „a Fidesz helyi szervezete tiltakozik az ellen, hogy a Hit Gyülekezete átvegye a hajdúsámsoni óvodát és iskolát. Noha sem a Fidesz, sem egyetlen helyi szervezete nem tiltakozott még soha az egyházak ilyen jellegű nyomulása ellen”.

Ugyancsak tiltakozást váltott ki – ezúttal a Jobbikét – az az ajkai terv, hogy két középiskolát átadnának a Hit Gyülekezetének. Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő közleményben szólalt fel a terv ellen, így: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hit Gyülekezete nevű szélsőségesen magyarellenes, cionista szekta oktatási intézményeket vegyen át.”

Megjegyzendő, hogy az ajkai polgármester (MSZP) szerint azért kerestek másik egyházat, mert „a katolikus egyház nem akarta átvenni” a két iskolát, a hajdúsámsoni polgármester (független) pedig „elmondta, hogy miután az egyik egyház jelentkezett az iskolára, valamennyi egyházat megkeresték a településen, de egyik sem kívánta átvenni az üzemeltetést. Az elsőként jelentkező Baptista Szeretetszolgálat visszalépett, ezáltal egyedül a Hit Gyülekezete pályázott az oktatási intézmény üzemeltetésére”.

A Fidesz és a Jobbik Ajkán is, Hajdúsámsonban is nemcsak tiltakozott, hanem szülői aláírásokat gyűjtött, sőt a Jobbik demonstrált is az iskola előtt (nemzeti és jobbikos zászlókkal, illetve az Új Magyar Gárda zászlajával, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület egyenruháját is viselő mintegy száz tüntető jelenlétében). A Népszabadság beszámolója szerint „Hajdúsámsonban sikerült olyan jól fölheccelni a lakosság egy részét a Hit Gyülekezete ellen, hogy a Hajdú-Bihar megyei városkában sokan már tényként kezelik: ha ez az egyház veszi át a helyi iskola működtetését, akkor az intézmény nevét II. Rákóczi Ferencről Simon Perezre változtatják”. Ugye nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy már csak ennek alapján is feltételezzük, rendes kis antiszemita hecckampány lehetett a városban. És az eset arra is mindennél pontosabban rávilágít, mint jelent, a mai hatalmi szóhasználatban is, a keresztény Magyarország.

Mindenesetre Hoffmann államtitkár asszony nem mondhatott mást az újságíróknak az egyik ajkai általános iskolában tartott rendezvényen, mint hogy a Hit Gyülekezetének „törvényesen bejegyzett egyházként joga van az iskola működtetésére, a törvényes döntést az emberek által megválasztott képviselő-testület hozta. ’Ha nem örül neki a város, akkor talán az önkormányzati képviselőkre kellett volna befolyást gyakorolniuk a lakosoknak, hogy ne így döntsenek’, mondta*. Személyes véleményeként megjegyezte: az egyház nyilatkozatában furcsának találta, hogy hitéletet nem akarnak élni az iskolában.”

Minden bizonnyal ezt a meg nem gondolt gondolatot – hogy ugyanis nem számoltak azzal, hogy az az egyház, amelyet ők maguk, a saját diszkriminatív törvényükkel ismertek el egyházként, élni fog azokkal a jogokkal, amelyek minden így elismert egyháznak járnak – akarja most korrigálni a kormány. Orbán hétfőn közölte, kormányzati javaslat készül arról, hogy egyik egyház se vállalhassa jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, „ellenkező esetben ugyanis az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól”. Márpedig „a kettőnek valahogyan kézen fogva kell járnia”. „Arányosságot és mértéktartást kell majd szem előtt tartani.” Az arányosság és mértéktartás érdekében Balog oktatási ügyekért felelős miniszter és Semjén miniszterelnökhelyettes már készíti a közös javaslatot.


Church and state – flickr/lewisasutton

És hogy minek alapján fogják megállapítani, hogy melyik felekezetnek mekkora a tényleges támogatottsága az országban? Ne legyen senkinek kétsége: ahogy 2001-ben, most is a népszámlálási adatok alapján. Én két cikket írtam arról** – persze hiába –, hogy egy olyan párt regnálása idején, amely a korábbi kormányzati időszakában már visszaélt a népszámlálási adatokkal, nem szabad nyilatkozni a vallási hovatartozásról az újabb népszámláláson sem. Mert meg fogják állapítani, hogy az ország kétharmada katolikus – köztük én is, akit a hagyományokra tekintettel megkereszteltek ugyan a katolikus vallásban, de soha életemben, egy percig sem voltam sem hívő, sem vallásos, és mélyen lesújtó véleményem van a magyarországi egyházakról, nemhogy támogatnám őket. Úgyhogy az egyik hajdúsámsoni szülővel értek egyet, aki azt kiáltotta oda dühében saját képviselőinek: „Büszke vagyok rá, hogy ateista vagyok, ezért nem hagyom, hogy a gyerekem egyházi iskolába járjon!” Én nem vagyok ugyan harcos ateista, nem vonom kétségbe senkinek a jogát arra, hogy Istenben higgyen, sőt templomba járjon, de a felvilágosult Európában példátlannak tartom, amit a magyar állam az iskolák egyházi kiárusításával művel, példátlannak tartom, hogy pénzmegvonással szorítja rá az önkormányzatokat, váljanak meg az iskoláiktól, miközben ugyanezeket az iskolákat az egyházak el tudják tartani, példátlannak tartom, hogy Magyarországon a szülőknek számtalan településen nincs joguk és lehetőségük rá, hogy világnézetileg semleges iskolába járassák a gyereküket és a gyerekeknek nincs esélyük rá, hogy megmeneküljenek a vallási indoktrinációtól. Mindegy, hogy katolikus, református vagy „hitgyülis” tálalásban kapják. Egyszóval példátlannak tartom, hogy a 21. századi Magyarországon egyre több ember számára nem szabad – kényszer- és nyomásmentes – döntés, hogy akarja-e egyházi iskolába járatni a gyerekét.

Ez az elképesztő folyamat, amely a Fidesz újabb kormányra kerülése óta zajlik, azok között a megdöbbentő jelenségek között lesz, amelyeknél nem értik majd a jövő – remélhetőleg nem a távoli jövő – polgárai és történészei, hogyan fordulhatott elő, hogy egy egész ország asszisztált némán, újra, önmaga és saját gyerekei ideológiai megerőszakolásához. És hogy csak Orbánék sokalltak be, mert némely egyházak nem szégyellik egyenrangúnak képzelni magukat a többivel, mi, magyar polgárok viszont még most sem vesszük észre, legalábbis nem tiltakozunk az ellen, hogy az állami önkény megfontoltan és céltudatosan kiszolgáltat bennünket – nemcsak önmagának, hanem az egyházak hatalmának is a lelkek és az elmék fölött.* Olvassák el a 2011-es hírösszefoglalónkban is idézett Népszabadság-beszámolót a zsombói kultúrházban rendezett „szülői értekezletről”, amelyen Kiss-Rigó László megyés püspök, a helyi polgármester és a szülők vitatkoztak. Egy olyan faluban, ahol csaknem 400 gyerek járt a helyi iskolába és óvodába, vasárnaponként meg a templomban 150-en vannak. Érdekes módon Hoffmann Rózsa ott nem állt a tiltakozó szülők pártjára.

** 2010: Kérem Önöket, szégyelljék magukat!; 2011: Népszámlálási emlékeztető


Mihancsik ZsófiaHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!