rss      tw      fb
Keres

Éljen a nagy, cinikus, országos röhögés!Teljesen mindegy, mit mond Bajnai Gordon abban az interjúban, amelyet a 444.hu közölt szerdán. Az is mindegy, hogyan mondja: diplomatikusan, sumákolva, hazug módon vagy őszintén. A portál elintézte, hogy a szerencsétlen olvasó Bajnai egyetlen szavát se higgye el.


A szerkesztők egyszerű módszert választottak: úgynevezett animált gifeket készítettek Bajnai bizonyos arckifejezéseiből és mozgásaiból (az ember mimikája pillanatonként változik egy hosszú interjú során, ahogy a mozgása is, nyilván nem volt nehéz kiválasztani a megfelelőket), amelyek semmi mást nem szolgálnak, mint Bajnai mondanivalójának a hiteltelenítését. Bajnai kínosan vonaglik, pislog, fészkelődik, idétlenkedik, ájtatoskodik, mindig a megfelelő helyen.


Az interjú nyitóképét a portál szokásos ordító sárga kommentár-felirata díszíti. Ezúttal azt tudatja az olvasóval, hogy „De miniszterelnök 2014-ben nem lesz már, világos?” (Én még egy felkiáltójelet is tettem volna a kérdőjel mögé, hogy a rendreutasító „világos”-t jobban hangsúlyozzam.) Bajnai hökkent arckifejezése a képen ezt a választ sugallja, akár tízezerszer egymás után (animált gif): „Tényleg, fiúk? Komolyan mondjátok? Erre nem is gondoltam.” Az a legkevésbé sem zavarja az interjúkészítőket, hogy úgy ültek le Bajnaival beszélgetni, hogy az elemi felkészülésre se fordítottak időt. Ők ugyanis úgy tudják, majd egy héttel az MSZP–Együtt-PM megállapodásának nyilvánosságra hozása után, hogy Bajnaiék „abban állapodtak meg az MSZP-vel, hogy a választások után az erősebb párt adja a miniszterelnököt. És a közös jelöltek kétharmada szocialista lesz.” És az állítás után jön a diadalittas és megsemmisítő kérdés: „Van olyan választási matek, ami alapján az Együtt erősebb lehet az MSZP-nél?” Bajnai udvarias. Nem azt mondja, hogy fiúk, itt van vége a beszélgetésnek, mert a szakmátok alapszabályait sem tartjátok tiszteletben, azaz elemi tényeket sem ismertek. Nem, ő csak engedélyt kér „pontosításra”. A pontosítás arról szól természetesen, hogy nem, nem ebben állapodtak meg, hanem abban, „hogy az lesz a miniszterelnök, akinek a pártjára többen szavaznak listán”. Ez azonban a már említett kommentár-felirat elkészítésében egyáltalán nem zavarta a lap készítőit. A nagyképűséggel párosult tudatlanság mindent legyőz, a tényeket is.


Ugyanígy röhögtetik ki azt a Bajnait, aki politikusnál példátlan módon számszerű választ ad arra a kérdésre, hogy mennyi van most a magánkasszájában és a pártéban. Ugyanígy járnak el vele annál az egyébként senkire sem tartozó kérdésnél is, hogy hisz-e istenben. Mert Bajnai épp előtte mondja, hogy a hit magánügy. Ennek ellenére válaszol. És a mellékelt kényszermozgásos illusztráció a „hamisan ájtatoskodó” Bajnairól máris „a helyére” teszi a választ. Bajnai arra a kérdésre is tisztességesen és egyenesen felel, amely az iránt érdeklődik, hogy találkozott-e már Simicskával és Nyergessel (valóban roppant fontos kérdés a párt, a szövetség, Orbán leváltása és a majdani kormányzás szempontjából). Igen, Simicskával egyszer találkozott. De nem akar beszélni róla. Viszont ha már megkérdezték, nem fogja azt hazudni, hogy nem találkoztak, de nem akar, így nem is fog eleget tenni a felszólításnak, hogy „meséljen” a találkozásról. Az illusztráció ezzel a politikusnál szintén szokatlanul határozott és egyenes válasszal szemben megint a kínos fészkelődésről szól. Értsd: Bajnai sumákol.


A tanulság: nem, kedves Bajnai Gordon és kedves választó, nem lesz itt soha más a politika. Mert ha más akar lenni, a sajtónak (a nagy nyilvánosságnak) ez a vonulata elintézi, hogy ne lehessen más. Amíg a politikai bulvár az anyját is eladná egy szerinte szellemes poénért – és senkit ne tévesszen meg, ha ehhez a magatartáshoz és szakmai etikához divatos önigazolásokat is mellékelnek –, addig legyünk benne biztosak, hogy a politikusokat is el fogja adni. A tisztességeset és a tisztességtelent egyként. Egy folyamatos, cinikus, nagy országos röhögésben mossa össze a különböző minőségeket.


Választó legyen a talpán, aki a „politikusok” elleni olcsó bosszú zsigeri késztetésének ellenáll!