rss      tw      fb
Keres

OGY - A szabadkereskedelmi egyezmény a parlament napirendjén


MTI 2015. február 22., vasárnap 15:29

Hétfőn és csütörtökön folytatódik az Országgyűlés pénteken kezdődött háromnapos ülése, amelyen a képviselők az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) hatásairól is tárgyalnak.

A Ház következő ülésnapja hétfőn 11 órakor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásával kezdődik, aki - a kormány képviselőjeként - ötperces felszólalásra jogosult, amelyre a frakciók két percben válaszolhatnak.

A hétfői ülésnapon ezt követően csupán a kérdésekre, valamint az azonnali kérdésekre kerítenek sort.

A parlament mostani ülése csütörtökön érhet véget, amikor az LMP kezdeményezésére tartanak - négyórás időkerettel kiírt - vitát az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről. Az ellenzéki párt az MSZP és Jobbik szavazataival gyűjtötte össze a vita megtartásához szükséges aláírásokat. Az LMP a vita céljának azt nevezte, hogy kiderüljön, milyen előnyöket remél a kormány az egyezménytől, amely a világ legnagyobb egybefüggő szabadkereskedelmi övezetét hozná létre, a vámok megszüntetésével, valamint az egészségügyi, környezetvédelmi és pénzügyi szabályozás egységesítésével.