rss      tw      fb
Keres

Felhívás bálra


A múlt héten volt egy hírünk. Arról szólt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobszán kényszer tanítási szünetet rendeltek el tíz napra, mert nem tudják fizetni az iskola fűtésszámláját. Négy település önkormányzata nem tudja fizetni: Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa. Így a négy település 143 diákja március 8-áig nem jár iskolába. A felsődobszai polgármester, Luterán András (Fidesz-KDNP) részint abban reménykedik, hogy március 8-áig megenyhül az idő, részint abban, hogy lesz adományfa, így a drága gázfűtést ki tudják majd váltani a vegyes tüzelésű kazánnal. Mindenesetre addig 6–800 ezer forintot megspórolnak a (hétvégékkel együtt) kéthetes szünetben.

A történetről én sem tudok többet, mint amennyit az MTI közölt. Fogalmam sincs a részletekről, nem tudom, mit jelent az, hogy „Felsődobsza 2010 óta a csobád-hernádszentandrási körjegyzőséghez tartozik, és már akkor kiderült, hogy gondok vannak az iskolával, illetve a finanszírozással”. Nem tudom, a községek hogyan érveltek a pályázatukban a mellett, hogy biztosan működtetni tudják majd az iskolájukat, ha nyernek (a hír szerint „az új felsődobszai iskolát tavaly szeptemberben adták át, az intézmény felújítása, bővítése 230 millió forintba került, amit pályázati forrásból biztosítottak”). Nem tudom, az érintett települések ostobaságokra – például a háromezer-háromszázadik Szent István-szoborra – szórták-e el a pénzüket, vagy tényleg ennyire nincs nekik. Nem tudom, kitől kért segítséget a felsődobszai (meg a másik három) polgármester, és azt sem tudom, az-e a normális módja Magyarországon a nem igazán gazdag települések iskoláinak működtetésénél, hogy az önkormányzatok „segítséget kérnek” valahonnan.

Azt azonban tudom, hogy ez képtelen állapot. Tűrhetetlen állapot. Egy valamennyire is működő és valamelyest is ésszerűen megszervezett országban nem fordulhat elő, hogy azért kell bezárni egy négy település 143 gyerekét ellátó falusi iskolát, mert nincs pénz fűtésre.

Ismétlem: nem tudom, kinek a sara ez. A nagypolitikáé, a megyéé, a helyi önkormányzatoké vagy együtt mindegyiké. Hogy „történelmi” a bűn vagy az új népnemzeti kurzusé. Mindegy. Így nem maradhat.

De addig is, amíg nem találnak a bajra (ha egyáltalán keresnek) intézményes és tartós („fenntartható”) megoldást azok, akiknek ma az ország működtetése a dolguk, hadd hívjam fel a figyelmüket egy kikínlódott ötletre, amelyet ugyanebben a hírben olvastam: a felsődobszai polgármester bejelentette, hogy március 19-én bált rendeznek az iskola megmentéséért. Gondolom, jótékonysági bált.

Szeretném megkérni a polgármester úr párttársait, akik lassan egy éve már, hogy az ország működőképességéért felelnek, menjenek el a bálba. Orbán úrnak, aki nemzeti összefogásról, sikerről, büszkeségről szónokol, megújulást, elrugaszkodást, emelkedést és gyarapodást emleget, Matolcsy úrnak, aki a költségvetésért felel, Pintér úrnak, aki a közigazgatási és önkormányzati államtitkárságot felügyeli, Fellegi úrnak, akinek az egyik fő feladata, hogy a fenntartható fejlődést biztosításával javítsa az emberek életkörülményeit, Navracsics úrnak, aki az európai uniós, a humán- és a civilpályázatokat igazgatja, Hoffmann asszonynak, aki az oktatás ügyét viseli a szívén, a luxusautós Lázár úrnak meg Rogán úrnak és a többi sikeres fideszes polgármestertársuknak ott a helyük a felsődobszai bálon.

Ott a helyük hazánk kormánybarát nagyvállalkozóinak is: Csányi úrnak (úgyis nehéz olyan területet találni Magyarországon, ahol nincs érdekeltsége), Demján úrnak (aki nem tartja elég kedvezőnek a magyarországi klímát, hogy szeretett hazájában ruházza be a pénzét, viszont a Bahamákon pókerezik 21 millió forintos beugróval), Parragh úrnak (aki mindenben fenntartás nélkül támogatja a kormányt, főként autokratikus törekvéseiben, és a magyar vállalkozók zsebében szeretné látni – hasonló színvonalú beruházások és szolgáltatások nélkül – a multik profitját), és ott a helye valamennyi, az ország (benne Felsődobsza) sorsáért felelősséget érző nemzeti vállalkozónknak. (A baloldali kötődésűnek nevezett milliárdos nagyvállalkozókról nem beszélek, tőlük soha nem hallottam még véleményt közügyekben, jószerével azt se tudom, kik ők, és nem üzleti célú pénzkihelyezéseikről-adományaikról sincsenek információm. Lehet, hogy ők csak szép csendben pénzt keresnek? Legfeljebb, ki tudja, miért, a kormányváltás után hirtelen focicsapatot vásárolnak maguknak?)

Ha pénzt nem is visznek (és tűzifát sem adományoznak), legalább a jelenlétükkel jelezzék mindezek az urak (és a hölgy) a 143 gyereknek, a szüleiknek meg mindannyiunknak, akik itt élünk: tudják, hogy nem normális dolog, ha egy falusi iskolában nincs pénz fűtésre. És elvállalják érte a rájuk eső felelősséget. Ennyivel is közelebb jutnánk a nemzeti összetartozáshoz.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!