rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 13.

Bolgár György kérdései a 2010. május 13-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy közeledés helyett máris éles konfliktust eredményezett Martonyi János kijelölt külügyminiszter pozsonyi látogatása. A szlovákok ellenzik a kettős állampolgárság gyors megadását, és nemzetközi szervezetekhez fordulnak. Fico miniszterelnök pedig azt mondta, hideglelést kapott, amikor a magyar kormány tervéről hallott. És hozzátette, hogy válaszlépésekre számíthatnak azok a szlovákok, akik a magyar állampolgárságot igényelnék. Vajon a hangzatos kijelentésen kívül mik lehetnek a következmények?

Másik témánk a mellény-ügy, amely az új parlament holnapi megnyitó ülését már előre beárnyékolja. A mai Népszabadságban Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt írta, hogy a Btk. 268. paragrafusa alapján igenis büntetni kellene a gárdaegyenruha egy darabjának viselését, mert aki viseli, törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettét követi el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, hiszen nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon, törvény vagy más jogszabály, vagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít. Vajon holnap meri-e valaki alkalmazni ezt a paragrafust?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy az Orbán-kormány a belügyminiszter alá rendeli a polgári titkosszolgálatokat, kivéve a hírszerzést, amely a külügyminiszter irányítása alá kerül. Szóval megszűnik az önálló titkosszolgálati tárca. Mit számít ez?

És végül, mi a véleményük arról, hogy máris kirúgták a közszolgálati Magyar Televízió hírigazgatóját, és helyette a Lánchíd rádiónál, illetve korábban az Echo tévénél dolgozó munkatársat neveztek ki. Vajon miért?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!