rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 14.

Eörsi Mátyás, ma utoljára SZDSZ-es parlamenti képviselő


Bolgár György
: - Szóval, kettős állampolgárság, hiszen Ön elsősorban külügyekkel foglalkozott hosszú parlamenti és parlamenten kívüli munkája során is. Most pedig látjuk, hogy még meg sem alakult az új magyar parlament, de már teljes gőzzel beindult a következő kormány határon kívüli politikája, kilátásba helyezték, hogy napokon belül a parlament elé terjesztik a kettős állampolgárság másfajta megadásáról szóló törvényt, és azonnal sikerült konfliktusba keveredni Szlovákiával. Hogyan kellene, vagy kellett volna ezt csinálni, kérdezem ezt egy volt SZDSZ-es politikustól, miközben tudjuk, hogy az SZDSZ volt a leghatározottabban ellene a kettős állampolgárság kiterjesztésének.

Eörsi Mátyás: - Hát igen, a politika csinálásnak az egyik nehézsége, hogy ameddig a dolgokat meg tudtuk akadályozni, és nem derült ki, hogy milyen hátrányokkal jár egy rossz döntés, addig nem lehetett igazunk. És most, hogy már kiestünk, tán emiatt is, ezt nem lehet persze megmondani, ki fog derülni, hogy igazunk van. Amikor egy kormánytöbbség ilyesmit mérlegel, hogy kettős állampolgárság, vagy bármi más, meg kell nézni, hogy kit segít és kinek árt ez a lépés. Mi ebben a pillanatban úgy látjuk, hogy Magyarországnak árt, a szlovákiai magyarságnak ártani fog, ebben a pillanatban kizárólag Szlotának, illetőleg Ficónak segít ez az elképzelés.

- Igen, de nézzük meg egy pillanatra onnan, ahol Ön kezdte, hogy kinek segít. Mi szinte készpénznek fogadjuk el azt az állítást, hogy a 90 éve határon kívül rekedt magyar nemzetiségűknek segít, mert ők akarják. Számukra ez érzelmileg fontos. Még a 2004-es népszavazás idején azt lehetett mondani, hogy praktikusan is fontos lehet, hiszen nem volt tagja az uniónak mondjuk Románia, és ezért az erdélyi magyaroknak nem volt Európába szabad bejárásuk, útlevelük. Még útlevéllel kampányolt annak idején a Fidesz, de azonkívül most már ez a praktikus ok is minimálisra csökkent. Már Szerbiára sem igaz, csak Ukrajnára. Kinek használ? Nekik használ a kettős állampolgárság? Vagy csak az érzelmi plusz van, amit nemigen lehet másra felhasználni.

- Ahogy én látom, itt kizárólag egy érzelmekkel, kicsit a nacionalista húrokkal játszó politikáról van szó, amelyre Közép-Európa egyébként mindig is hajlamos volt. Egyetértek azzal, amit ön mondott, azzal a kiegészítéssel, hogy amikor az Orbán-kormány a státusztörvényt bevezette, akkor nemzetközi közösség előtt azzal érvelt, hogy azért kellett státusztörvény, mert így lehet kikerülni, hogy állampolgárságot adjanak a határon túli magyaroknak. Ez volt az Orbán-kormány érve még néhány évvel ezelőtt.

– Martonyi János aláírásával.

– Majd amikor a Magyarok Világszövetsége elkezdett aláírást gyűjteni a kettős állampolgárság, az állampolgárság megadása mellett, akkor először a Fidesz ellene volt, és egy ponton Orbán Viktor a kamerák előtt látványosan aláírt egy aláíró ívet, és attól fogva ez a folyamat nem volt visszafordítható. Mi elleneztük, a Szocialista Párt úgy, ahogy, ellenezte. Most lehet csak látni, hogy milyen károkat fog ez okozni, szerintem pragmatikusan semmifajta előnyt nem jelent senkinek. Az állampolgárság ugyanis nem érzelmi viszony kérdése. A nemzeti hovatartozás, az igen. A nyelvtanulás igen, hogy milyen nyelvben tanulunk, számos érzelmi kötődést lehet a politikában felkarolni, amelyek primitív dolog. Az állampolgárság jogi kategória, és hogy milyen bajokat fog ez jelenteni, ezt most fogjuk látni, ha Szlovákia erre válaszlépéseket tesz. Ne felejtsük el, Szlovákiában kampányban vagyunk, egy hónap múlva választás van ott is.

– Mit változtat pl. a kettős állampolgárság esetleges gyorsabb és tömegesebb megadása a határon túli magyarok autonómiai esélyein, hiszen ebben nagyjából közmegegyezés van, hogy jó volna, ha lehetne számukra különböző típusú autonómiákat szerezni, akár Erdélyben, akár Felvidéken, akár a Vajdaságban. Segít ez ebben, erősebbek lesznek az ottani magyarok?

- Ezt nagyon jó kérdésnek tartom, hiszen ameddig az Erdélyben élő magyarok magyar identitású román állampolgárok, addig joggal lehet mondani, hogy a magyarságukra tekintettel kulturális és egyéb területeken kaphassanak autonómiát. Vajon mit fognak mondani azok a román nacionalisták, vagy szlovák nacionalisták, akik úgysem akarnak autonómiát adni? Azt fogják mondani, hogy miért kéne nekik a magyar állampolgároknak Románia területén autonómiát adni, és nagyon nehéz lesz vitatkozni ezzel a felfogással. Úgyhogy nekem az a meggyőződésem, és a kérdéséből úgy vettem ki, mintha Ön is erre hajlana, hogy az állampolgárság megadása egy másik nagyon fontos célkitűzést, az autonómiai iránti igényt valóban veszélyezteti.

– Ennél konkrétabb és közvetlenebb következménye mi lehet? Ön utalt rá, hogy Szlovákiában is választási kampány van, ilyenkor nyilván a pártok azonnal ugranak arra, a kormánypártok és ellenzékiek is, hogy na lám, milyenek ezek a magyarok, egyoldalúan le akarják nyomni a torkunkon ezt a kettős állampolgárságot, majd mi visszavágunk. És ha mondjuk egy felvidéki magyar benyújtja az igényét magyar állampolgárságra, akkor esetleg megfoszthatjuk őt a szlováktól. De azért ezt a kását sem eszik ilyen forrón. Mennyire forrón ehetik?

- Valóban, tehát azért ilyen dolgokat Szlovákia nem művelhet, és szerintem a kampány hevében nemcsak Magyarországon beszélnek néha a politikusok csacsiságokat, fenyegető csacsiságokat, hanem Szlovákiában is. Azonban azt nem tudom kizárni, hogy Ukrajnához hasonlóan hozzanak egy olyan törvényt, amely tiltja a kettős állampolgárságot. Nem fog ez odajutni, hogy valakit megfosszanak az állampolgárságától, de hogy döntés elé kényszerítsenek ott élő magyarokat, ezt el tudom képzelni valóban. Azért láttuk az elmúlt évek politikáját, Robert Fico kormányfő részéről, egy kis nacionalizmusért, magyarellenségért soha nem ment a szomszédba, és ha Magyarország ezt táplálja különböző döntésekkel, akkor ezzel Szlovákiában a magyarellenesség fog erősödni. Nagyon fontos tudnunk, hogy ha Szlovákiában a magyarellenesség nő, azt nem Orbán Viktoron és nem a Fideszen fogják leverni, hanem a Szlovákiában élő magyarságon. Ezt tartom a legcinikusabbnak és tragikusabbnak ebben a dologban.

- Azt mivel magyarázza, hogy Romániában a román kormány és az ellenzéki pártok mintha nem mozgatnák fülük botját sem erre a kettős állampolgársági vitára? Mintha hagynák a szlovákokra, hogy balhézzanak csak ők a magyarokkal, nekik mintha ezzel semmi bajuk nem volna. Ez taktika vagy valami mélyebb meggyőződés, hogy Romániát ez nem érdekli?

- Arra a konkrét kérdésre, hogy miért nem szólalnak meg romániai etnikumú politikusok, nem tudok válaszolni, azonban azt látom, hogy az elmúlt 20 évben Románia hihetetlen fejlődésen ment keresztül. A magyarellenesség már lényegesen kevésbé befolyásoló tényező a román politikában mint 15, vagy 20 évvel ezelőtt. Az elmúlt választásokon magyar kártyával már alig lehetett találkozni. Azok a pártok, amelyek ezzel próbálkoztak, azok vagy kiestek, vagy nagyon meggyengültek. Szlovákiában pedig pontosan fordított a folyamat, korábban jobb viszony volt, és Dzurinda miniszterelnökségéhez képest jelentősen visszaesett a kapcsolatok stabilitása, a magyarellenesség fokozódott. Hogy mikor fogja Romániában is valaki ezt fölkapni, és mikor érzi úgy az egész politikai elit, hogy ez után kell rohangásznia, mert ott sincs SZDSZ, amelyik azt mondja, hogy hé, lassabban, ez nem érdeke sem a románságnak, sem a magyarságnak, ezt én nem tudom, de ilyen veszélytől ott is lehet tartani. Most azonban kétségtelen, a fő veszély Szlovákia, ahol naponta jönnek a hírek, hogy megtorlásra kell számítaniuk a szlovákiai magyaroknak ezzel kapcsolatban.

- Volt politikusként mit súgnak a tapasztalatai? A Fidesz-kormány vajon megpróbál-e ügyesebben taktikázni, óvatosabban, esetleg tárgyalásokat kezdeményezni, újabb tárgyalásokat egyeztetni, kompromisszumok várhatók-e vagy mennek tovább a kétharmad biztos tudatában?

- Talán azért Orbán Viktornak eszébe jut, hogy amikor a státusztörvényt  meghozták a parlamentben, utána Románia nagyon sikeres támadást indított Magyarországgal szemben. Az akkori miniszterelnök találkozott Orbán Viktorral, aki lássuk be, lógó orral tért vissza ebből a találkozóról. Ez talán eszébe jut. Én most azt tanácsolnám a magyar kormánynak, hogy lassítsa ezt a folyamatot, nem kell ezen a héten intézkedni, meg kéne legalább válni a szlovákiai választást, utána pedig le kell ülni az új szlovák kormánnyal, és azt kell neki mondani, hogy gyerekek, ezt elhatároztunk, erről népszavazás volt, ez a kampányunknak fontos része volt, keressük meg azokat a pontokat, amelyek nekünk is jók és nektek sem fognak ártani. Talán egy ilyen tárgyalással ezt a választás után el lehet érni. Én mindenképpen ezt tanácsolnám, de hát nem tanácsolok én semmit, mert nem is hallgatnak rám.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái