rss      tw      fb
Keres

Akkor most hány képviselő lesz?

A Fidesz, pontosan, ahogy ígérte, nem késlekedik azzal, hogy a választási kampány során tett ígéreteit teljesítse. Máris benyújtotta első törvényjavaslatát az Országgyűlés létszámának csökkentésére. Íme, a törvényjavaslat szövege:

„Az Alkotmány 20. §-a a következő új (1) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (1)-(6) bekezdés megjelölése (2)-(7) bekezdésre változik:

(1) Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható.”

Találós kérdésünk a következő: a Fidesz által javasolt Alkotmány szerint maximum hány fős lesz a magyar Országgyűlés?

A törvényjavaslat első mondata értelmében ugyebár maximum 200. Igen ám, de a második mondat értelmében, a „további” szó következményeként ezen felül is lehet 13 további képviselőt választani. Ez pedig, akármennyire gyengék voltunk is számtanból, 213. De ha 213 képviselőt választunk meg alkotmányszerűen, akkor megsértjük az Alkotmány azon rendelkezését, hogy az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz.

Lehet-e úgy érvelni, hogy az új Polgári Alkotmány akkor tud érvényesüli, ha a nemzeti kisebbségek képviseletére megválasztott képviselők számával csökkenteni kell a kétszázas keretet, így a nem kisebbséget képviselők maximális létszáma 187? Hiszen ha így lenne, akkor 187 nem kisebbségi képviselő + 13 kisebbségi képviselő = 200. Nem lehet így érvelni, mert a nemzeti kisebbségre vonatkozó mondat a 200-hoz képest rendelkezik „további” 13 képviselő megválasztásának lehetőségéről. Így pedig, amint erről már szó volt, az országgyűlési képviselők maximális létszáma nem 200 lesz, hanem 213, amivel sérül az Alkotmány első mondatában foglalt rendelkezés.

A törvényalkotáshoz némi nyugalomra, megfontoltságra van szükség, ám mindez nehezen egyeztethető össze a forradalmi lendülettel. Talán érdemes lenne e lendületből kissé visszafogni, és átgondolni azokat a mondatokat, amelyekből törvényeket akarunk csinálni.

(Eörsi Mátyás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!