rss      tw      fb
Keres

Plázastop



Szóval, ha igaz, tényleg lesz plázastop: belátható időn belül nem épülhet több pláza. Most már csak az a kérdés, kinek jó ez. Egy biztos, a vásárlóknak nem: a vásárlók ugyanis szeretnek a plázákba járni, és szeretnek ott vásárolni.

Hogy szeretnek ott vásárolni, annak egyszerű magyarázata van: a nagy áruválaszték. Ezek az üzletkomplexumok (éppígy persze a hagyományos nagyáruházak is) szemléletes formában tárják elénk, amit Marx, főműve, A tőke első mondatában úgy fogalmaz meg, hogy a modern társadalmak gazdagsága mint „óriási árugyűjtemény” jelenik meg. Ezek az áruk sokmindenfelől származnak, bizony külföldről is. Lehet, hogy a magyar termelőnek nem jó, ha a magyar vásárló külföldi árut vesz, de erre csak azt lehet mondani, termeljen jobbat. Egyszer már megírtam, hogy gyümölcsöt és zöldséget tényleg csak magyart vagyok hajlandó venni, éspedig kizárólag a piacon, sajtból viszont franciát, vörösborból pedig olaszt, és igen, a multi üzletláncokban. Mert se nekem, se bárki másnak ne szabják meg, hogy melyik árut helyénvaló megvenni: erről éppúgy a vásárló jogosult dönteni, ahogyan a piacok döntenek arról (és nem a magyar kormányszóvivő), elfogadják-e a hitelminősítők ítéleteit.

Hogy pedig a vásárlók szeretnek a plázákba járni, annak is egyszerű az oka. Ott ugyanis rengeteg látnivaló van, melyek megszemlélése kellemes, és nem kerül semmibe – ahogyan annakidején a grands boulevards-ról énekelte a nagyszerű Yves Montand.*

Senkit sem biztatok rá, hogy ehelyett ne maradjon otthon inkább József Attilát olvasni, de ha éppen egy fölösleges órája van, vagy a zuhogó esőből akar bemenekülni valahová, ennél jobb ötletet nem tudok neki adni. Szóval egy pláza a mai világban olyasfajta szerepet is betölt, mint annak idején a rómaiaknál egy basilica, ami ugyanis eredetileg kereskedelmi és középület volt, nem templom. Miért kellene ez ellen bárkinek is tiltakoznia? Nem mondom, annak is megvan a maga szépsége, ha az ismerős kisboltban vásárolunk. De a kettőt talán nem kellene szembeállítani egymással, hanem olyan gazdaságpolitikát kellene folytatni, hogy a pláza mellett a kisbolt is nyugodtan megéljen.

(Lendvai L. Ferenc)

_____________________________


* J'aime flâner sur les grands boulevards
Y a tant de choses, tant de choses
Tant de choses à voir

Aussi moi, j'ai mes petites manies
Qui me font plaisir et ne coûtent rien



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!