rss      tw      fb
Keres

Hallgat az atomkérdésről Lula és Ahmadinezsád

MTI 2010. május 16., vasárnap 14:43

A kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzését ígérte az iráni és a brazil államfő vasárnap Teheránban, ám az első találkozójukról kiadott hivatalos iráni beszámolóban nem esett szó a vitatott atomkérdésről.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szombaton érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Iránba. Törökországgal karöltve Brazília közvetíteni próbál Irán és a nagyhatalmak között, hogy diplomáciai megoldást találjanak az iráni atomdosszié lezárására.

Törökország és Brazília jelenleg nem állandó tagként részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkájában, s mindkét ország ellenzi, hogy újabb szankciókkal büntessék az urándúsítás felfüggesztését makacsul megtagadó Iránt.

Lula és Mahmúd Ahmadinezsád megbeszélése után csak egyetlen burkolt utalás volt az atomvitára a teheráni közleményben, miszerint az iráni elnök köszönetet mondott brazil kollégájának "az iráni nép jogainak, valamint a világrend megreformálására vonatkozó álláspontjának támogatásáért".

"A valóság az, hogy bizonyos országok, amelyek ellenőrzésük alatt tartják a világ politikai, gazdasági és tömegtájékoztatási központjait, nem akarják, hogy más országok előbbre jussanak" - fejtette ki az iráni elnök, aki szerint közösen megváltoztathatják ezeket az "igazságtalan feltételeket", és végrehajthatják a "szükséges változtatásokat".

Lula találkozott Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, Irán vallási és politikai vezetőjével is. Hamenei bírálta az Egyesült Államokat a Lula látogatása körül csapott úgymond felhajtásért. "Az uralkodó hatalmak, különösen az Egyesült Államok, elégedetlenek, ha fejlődnek a független és befolyásos országok kapcsolatai" - mondta az állami televízió beszámolója szerint.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken - miután Moszkvában megbeszélést folytatott Luiz Inácio Lula da Silvával - úgy vélekedett, hogy a brazil elnök iráni látogatása az utolsó esély lehet a Teheránnal való megállapodásra, és arra, hogy az iráni nukleáris probléma miatt ne legyen szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsában szankciók meghozatalára. Medvegyev azonban nem fűzött nagy reményeket a sikerhez, a megállapodásra szerinte 30 százalék az esély.

Teheránban hétfőn tartja 14. csúcsértekezletét a fejlődő országokat tömörítő G15-csoport. Lula még hétfőn tovább utazik Spanyolországba, hogy részt vegyen az Európai Unió és a latin-amerikai országok csúcstalálkozóján.