rss      tw      fb
Keres

„Ha az IMF visszajön, én el…”




Egy nap alatt szállóigévé vált – és nemcsak itthon, külföldön is – a Népszabadság keddi bennfentes információja, hogy ugyanis  „befolyásos források” szerint „zárt körben” Orbán Viktor korábban ezt a kijelentést tette: „Ha az IMF visszajön, én el…”

Az IMF visszajött. Vagyis Orbán elmegy. Nem kérdés ez, aminek az LMP szóvivője látta: „ha jött az IMF, akkor valóban elmegy Orbán Viktor?” És nem Matolcsynak kell mennie, ahogy az LMP képviselője (is) követeli, hiszen ő csak egy jobbkéz, amelyet automatikusan visz majd magával a tulajdonos. Ne várjunk már tárt karokkal és fülekkel a fideszes álmagyarázattermelő gépezetre*, amely ugyancsak a Népszabadság szerint már kedden azzal vigasztalódott, hogy „lenne hivatkozási alap a visszakozáshoz, csak körül kell nézni az összeomlás határán lévő európai gazdasági színtéren. Ráadásul Matolcsy Györgyöt különösebb piaci kockázat nélkül le lehetne cserélni, hiszen az orbáni nem ortodox, az IMF-et kiebrudaló gazdaságpolitikát a nyilvánosság számára a nemzetgazdasági miniszter jeleníti meg.”

*

Bolgár György szerdán Katona Tamással beszélgetett, mert „ismét 82 százalékra emelkedett az államadósság aránya a GDP-hez, a nemzeti össztermékhez képest. Orbán Viktor ugyan még a múlt héten Londonban egy előadásában azt mondta, hogy 9 százalékkal csökkentettük ezt a rátát, de ezek szerint semennyivel sem. Most akkor a kormány elsőszámú célkitűzése az államadósság csökkentés, ezek szerint nem ért semmit?” Katona Tamás válasza: „Gyakorlatilag kudarcba fulladt ez is, mint az eredeti három gazdaságpolitikai célkitűzésük, a radikális adócsökkentés, a gazdasági növekedés felpörgetése meg a foglalkoztatás bővülése.”

Ez történt. Lehet ezt egy kézlegyintéssel elintézni, hogy ezt csak az MSZP politikusa mondja, de Katona Tamás nem tett mást, mint egy mondatban összefoglalta, amit külföld és belföld hónapok óta egyre rémültebben lát, és egyre erőteljesebb figyelmeztetéseket ereszt meg miatta.

*

Nem szép dolog a vesztesbe belerúgni. De Orbán nem vesztes. Orbán megbukott, csúfosan. Mert minden elképzelése megbukott, hamisnak és kártékonynak bizonyult, amelynek jegyében másfél év alatt súlyosan tönkretette az országot. Nemcsak a gazdaságát, a hitelét, a külső kapcsolatrendszerét, hanem az intézményrendszerét, a szakmaiságát és autonómiáját, felszámolta polgárainak merszét, szabadságérzetét, önérzetét, biztonságérzetét.

*

Történelmi filmeket, regényeket szoktam úgy nézni, hogy közben arra gondolok, ha a szereplők még egy-két hónapot kibírnak, véget ér a megpróbáltatás, a háború, az életveszély. Én már tudom, amit ők, akkor, a folyamatos jelenben nem tudtak, hogy mikor lesz vége, mikor menekülnek meg. Mostanában szinte minden reggel így olvasom az újabb és újabb, képtelenebbnél képtelenebb és egyre több embert ellehetetlenítő, megalázó Fidesz-lépések híreit. Tudom, hogy most én élek a folyamatos jelenben, de talán nem kell már sokat várni, és mindenki megmenekül.

*

Csütörtök este szentmisét tartottak Puskás Ferenc tiszteletére. Orbán Viktor – noha Puskás Ferenc az övé** – nem jelent meg az eseményen. Bizonyára meccset nézett a Lendvay utcai székház elsötétített szobájában, mint az 1994-es választási kudarc éjszakáján.

(Mihancsik Zsófia)

__________________

* A szerkezet tágan értelmezendő: nemcsak azok működtetik, akik az Index összeállításában szerepelnek  – lásd: Nekünk nem főnökünk az IMF (plusz Lázár János, plusz Kósa Lajos) –, hanem például Parragh László is, aki szerint nem a kormány gazdaságpolitikája rossz, hanem a pénzügyi világ folytat hajszát Magyarország ellen.

** Lásd:
Felcsúton Puskás Ferenc hagyatéka – Orbán vette át
Időt és pénzt nem kímélve, titokban vitték Felcsútra a Puskás-hagyatékot
– Fenyvesi Dezső: Puskás Ferenc kispesti hagyatéka



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!