rss      tw      fb
Keres

Magyarázatok
Az Esztergomban gomolygó történet egyre érthetetlenebbé válik. Látszólag csak egy bukott fideszes politikus bosszújáról van szó, akinek semmi sem drága. Legyőzője megbuktatása érdekében habozás nélkül megkeseríti egy egész város, harmincezer ember életét. Csakhogy ez az ember egy párt tagja, és egy párt színeiben folytatja áldásos tevékenységét. Ha őt utálja egy város lakossága, akkor pártját is utálja – mindaddig, amíg pártja félre nem állítja. De a párt szemmel láthatóan nem akar tőle megszabadulni, több mint egy éve tétlenül nézi a dúlását. Józan ésszel felfoghatatlan, miért vesz magára egy párt ekkora terhet, ezért az ember óhatatlanul magyarázat után kutat. Kétféle magyarázat adódik – ki tudja, melyik az igaz.

Az első, hogy Orbán Viktor, akinek kezdetben kínos volt Meggyes Tamás „esztergomlása”, rájött, hogy a helyzetben nagyszerű kommunikációs lehetőség rejlik. Na de mit lehet ezzel közölni, amiért érdemes elviselni harmincezer ember utálatát? Azt, hogy ebben az országban az történik, amit ő akar, és aki neki ellenszegül – mint Esztergom, amikor az ő jelöltje helyett Tétényi Évát választotta meg polgármesternek –, az meglakol. Harmincezer ember meglakol, tízmillió pedig veszi az adást, és legközelebb meggondolja, hogyan szavazzon. Ez így első látásra is jó üzletnek tűnik: harmincezerért tízmillió. Ennek az első variációnak van egy hasznos mellékhatása is: félelmet kelt. Ha ez az ember így elbánik egy egész várossal, akkor képes rá, hogy akár egy egész országgal elbánjon, ha úgy tartja úri kedve. Jó lesz hát vigyázni, szájat befogni, sorba beállni és egyszerre lépni. És otthon is kiakasztani a falra a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.

A második: azért nem lép fel pártja Meggyes Tamással szemben, mert tudhat valamit. És „ha egyszer kinyitja a száját”, akkor az Orbán Viktor bukását, sőt talán a párt megsemmisülését okozhatja. Nagyon tudhat valamit, és nagyon nagyot tudhat, ha eltűrik, hogy éveken keresztül rongálja a párt presztízsét. Akkor dúlásának sokkal kisebb az ára a pártra nézve, mint ha kinyitná a száját. És ha ilyen veszélyes tudás birtokában van, akkor megdönthetetlen bizonyítékai is lehetnek. Ráadásul biztos helyen, és életmentő kezelési utasítással, hogy még véletlen autóbaleset se érhesse.

Ameddig nem tudjuk meg, melyik a jó magyarázat, addig mind a kettőt hihetjük – és már nem is látjuk olyan érthetetlennek azt, ami Esztergomban történik.

(Andor Mihály)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!