rss      tw      fb
Keres

Réthelyi Miklós: hangsúlyos szerepet kap az addiktológiai ellátás

MTI 2011. november 24., csütörtök 16:34

Az új szemléletű egészségügyben nem elsősorban a hatékonyabb betegellátás, hanem az egészség fokozottabb védelme áll a középpontban, és ebben hangsúlyos szerep vár a függőségek megelőzésére és kezelésére szolgáló addiktológiára is - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön Siófokon.

"Tisztában vagyok vele, hogy a szakma működési körülményei messze nem ideálisak" - kezdte beszédét a miniszter a Magyar Addiktológiai Társaság VIII. országos kongresszusán. A szombatig tartó tanácskozáson mások mellett pszichiáterek és szenvedélybetegekkel foglalkozó szakemberek vesznek részt.

A tárcavezető megköszönte, hogy a nehézségek ellenére elkötelezetten és erőn felül teljesítenek az ellátásban dolgozók. Elmondta, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az érintett szakmák bevonásával felülvizsgálta a finanszírozás rendszerét, és a kedvező változtatások között említette, hogy az addiktológiai ellátásban dolgozók újabb pótlékra váltak jogosultakká. Beszámolt arról, hogy a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztéséről szóló, átdolgozott pályázati kiírásban a fejlesztési célok között második helyen szerepel az addiktológiai rehabilitáció a pszichiátria után. A már formálódó szakmai programok közül kiemelte, hogy a dél-alföldi és közép-dunántúli régióban zöldmezős gyermek- és ifjúsági pszichiátriai, addiktológiai rehabilitációs fejlesztést terveznek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az addikció nem kizárólag egészségügyi probléma, a siker érdekében olyan széles körű összefogásra van szükség, amelyben részt vesznek a pedagógusok, a szülők, az edzők, és a szociális, valamint egészségügyi területeken dolgozók is. Beszélt arról is, hogy a szakma régi célja egy egységes módszertani központ létrehozása, amely koordinálja és segíti az intézmények munkáját, ezért a kormányzat elkötelezett az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet kialakítása mellett. Az intézet profilját a szakmával történt egyeztetéseken alakították ki. A vonatkozó kormányhatározat értelmében ez év végére kell elkészülnie a megvalósíthatósági tanulmánynak, erre minden remény megvan - mondta Réthelyi Miklós. Megemlítette azt is, hogy elkészült a nemzeti drogstratégia tervezete, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak.

Rácz József, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke elmondta, hogy a kongresszus a szakmát érintő legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozik, közöttük az egészségügyi rendszer átalakításával, valamint a szociális- és közösségi ellátás finanszírozásának változásával. Mint kifejtette, a jövő évi költségvetés tervezete szerint a szociális ellátások finanszírozása jelentősen csökken, ennek veszélyeire felhívták már a szakvezetés figyelmét. Egészségügyi és közbiztonsági kockázatot jelentő betegek kerülhetnek utcára - tette hozzá.