rss      tw      fb
Keres

Németország: Tovább gyűrűzik a jezsuiták megrontási botránya

MTI 2010. február 1., hétfő 20:30

A jezsuita rend oktatási intézményeiben diákok sérelmére elkövetett megrontási esetek egyre nagyobb botránnyá kezdenek válni - derült ki egy hétfőn tartott berlini sajtótájékoztatón.

A német főváros Canisius gimnáziumában a 70-es és 80-as években több mint 20 tanulót rontott meg és zaklatott szexuálisan két jezsuita oktató - vált ismertté a múlt héten. Hasonló megrontási esetek történtek Hamburgban, St.Blasienben, Göttingában és Hildesheimben, valamint a jezsuita rend chilei és spanyolországi intézményeiben - mondta el Stefan Dartmann németországi rendfőnök.

Dartmann bocsánatot kért az érintettektől, szüleiktől és a tanároktól az éveken át tartó hallgatásért. Egyúttal nem zárta ki, hogy idővel további megrontási esetekre derülhet fény. A rendfőnök és a Canisius gimnázium rektora, Klaus Mertes bírálták, hogy a rend "házon belül" igyekezett megoldani a kipattant eseteket. Dartmann úgy fogalmazott, hogy ma értesítené a megrontási ügyekről a rendőri és az ügyészi szerveket is. Akkoriban sem a jezsuita rend, sem a Vatikán nem tett följelentést a tettesek ellen; beérték azzal, hogy a panaszok nyomán más városba helyezték át az elkövetőket.

A múlt héten nyilvánosságra került berlini eseteket már vizsgálja a helyi ügyészség. "Nagyon úgy néz ki, hogy ezek a tettek már elévültek" - jelentette ki Martin Steltner, az ügyészség szóvivője. Georg Ehrmann, a német gyermeksegély-szervezet elnöke egy keddi lapinterjúban síkraszállt azért, hogy hosszabbítsák meg a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények elévülési idejét.