rss      tw      fb
Keres

Kés a szívbe



Szerdán szíven szúrta magát egy 56 éves férfi a Veszprém Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán. „Ha ennyit érek, ezt teszem” – mondta a zirci ember, majd elővette a kést és olyan erővel szúrta a mellkasába, hogy életveszélyes állapotban kellett a megyei kórházba szállítani.

Autoagressziónak nevezik a pszichiáterek azt a cselekvést, amikor valaki olyan fenyegető, kilátástalan helyzetben érzi magát,  hogy nem a hatalmas, személytelen ellenség, hanem önmaga ellen fordul. A kicsik, szegények, a „megalázottak és megszomorítottak” kétségbeesett eszköze ez. A zirci emberé is, aki éles késsel a zsebében ült fel a kisváros nagytemplomának árnyékában a veszprémi buszra.

Tettének közvetlen oka: a legutóbbi orvosi vizsgálaton megállapították, hogy az egészségi állapota javult. Megkapta a határozatot, hogy ezentúl csak szociális támogatást folyósítanak neki ezután, rokkantnyugdíjának fizetését megszüntetik. Ő – precíz emberként – ellenőrizte az információt, majd, miután megerősítették azt a megyei hivatalban, döntött. Nem akart tovább élni. Nyilván hallotta a közszolgálati médiából áradó propagandát a rokkantnyugdíjasok leleplezendő csalásairól. Nem akarta megvárni a hivatal végleges döntését a saját leértékeléséről, szúrt, olyan pontosan és erősen, hogy az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

Morbid cinizmussal azt is mondhatnánk, sikerült neki. Ha a gondos orvosi ellátásnak hála, tovább él, egészségi állapota aligha ad okot kétségre: véglegesen rokkantnak fogják nyilvánítani.

(Huszár Ágnes)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!