rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 18.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője


Bolgár
György: - A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozattal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Ön már kifejtette pártja álláspontját a parlamentben, és tudni lehet, hogy Önök ezt nem fogadnák el. Ellenben készítettek egy másik nyilatkozatot, amelyben fölhasználták a Fidesz által benyújtott nyilatkozat számos elemét. Miért?

Mesterházy Attila: - Hat pont miatt nem tudtuk elfogadni ezt a politikai nyilatkozatot. Ezek közül a pontok közül az első a cím és az ehhez választott mottó, aminek jelentése azt fejezi ki, hogy a nyilatkozat nemzeti együttműködésről, békéről, szabadságról és egyetértésről akar szólni. Felmerült bennünk a kérdés, hogy az elmúlt nyolc év során ezeket a jelzőket, szavakat, amelyek fontosak a nemzet érdekében, miért nem tartotta szükségesnek hangsúlyozni a Fidesz, és miért mondtak minden egyes kérdésre nemet. Számtalan alkalommal tett a volt kormány gesztust, hogy egyeztessen az ellenzékkel nemzeti sorskérdésekben. Összehívtak nemzeti csúcstalálkozót, a válsággal kapcsolatban is több egyeztetést kezdeményezett mindegyik szocialista miniszterelnök. A kinyújtott kezet ilyenkor mindig elütötte a Fidesz, és mellé sem tett semmilyen alternatívát, hogy ő miként akarná rendezni a dolgokat.

- Emlékszem, 2002-ben azt mondták, hogy legyen újraszámlálás. Nem béke, szabadság és egyetértés, hanem újraszámlálás.

- Ők szervezték 2002-ben leköszönő kormányként a választásokat, mégis megkérdőjelezték a kormány és a választások legitimitását egyaránt. Igen furcsa, hogy a Fidesz ebben a nyilatkozatban valamiféle forradalomról beszél, ami a szavazófülkékben történt. Értelmezni nem tudom ezt, különösen annak fényében, hogy arról beszélnek, valami hatalmas dolog történt Magyarországon, mivel hihetetlenül sok ember szavazott a Fidesz-KDNP koalícióra. Konkrétan 2006-ban pontosan tizenhétezer szavazó polgárral szavaztak kevesebben az MSZP-SZDSZ koalícióra, tehát ilyen értelemben akkor is valamilyenfajta forradalom történt. Azt nem is említve, hogy ha mondjuk nem tizenhétezer szavazattal kaptak volna többet most, mint 2006-ban, az már valószínűleg valami világrendváltozást is maga után vont volna. Látszik, hogy a Fidesz tudatosan, pusztán kommunikációs céllal nyújtotta be a nyilatkozatot. Szerencsére sem forradalom nem történt Magyarországon, sem a rendszer nem dőlt meg. Demokráciában, piacgazdaságban és jogállamban élünk, és senki sem akar ettől eltérni. Egészen biztos, hogy nem 2010-ben nyerte vissza Magyarország az önrendelkezési jogát, hanem a rendszerváltással 1989-ben, azóta pedig szabadon választott kormányok végzik a munkájukat. Már a hatodik választáson vagyunk túl. Látható, hogy a Fidesz sajátosan akarja értelmezni a történelmet, és a nyilatkozattal az elmúlt 20 év teljesítményét, sikereit dobná ki egy tollvonással a kukába. A szocialista frakcióval egyetértésben úgy vélem, hogy az elmúlt 20 évben sok sikere, eredménye volt a magyar embereknek, amit mindenféleképp értékelni és becsülni kell.

- Ha a Fidesz propaganda céljából terjesztette elő a nyilatkozattervezetet, esetleg Önöknek is ilyen módon kellene reagálniuk rá. Az emberek fülében jól cseng a nemzeti együttműködés. Minden oldalról szeretnék, hogy szűnjenek meg a durva viták, az állandó konfliktusok. Mindenki szerint jó volna egyetértésben élni, politizálni. Persze mindenki azt szeretné, hogy a saját elvei és elképzelései alapján, de az együttműködés szép dolog mindenkinek a szemében. Milyen módon képes az MSZP úgy szembefordulni a nyilatkozattervezettel, hogy közben ne tűnjön úgy, hogy ő az együttműködés megakadályozója?

- Emlékszem, a választási kampányban egyszer sem hangzott el a Fidesz részéről bármilyen nemzeti együttműködésre való hajlandóság vagy a Nemzeti Együttműködés Rendszerére utalás. A szocialista párt többször szorgalmazott valamiféle együttműködést nemzeti sorskérdésekben. Ebben a Fidesz mindig elutasító állásponton volt. Most, amikor ők vannak kormányon, akkor hirtelen fontossá vált a nemzeti együttműködés, a nemzeti konszenzus. Amikor ellenzékben voltak, csak azt keresték, hogy lehet ezt megakadályozni és szétverni. Úgy vélem, az általunk benyújtott nyilatkozat kifejezi a szocialisták álláspontját, hogy igen, az emberek szeretnék, ha a politikai hidegháborúnak vége lenne, ha a politika végre arról szólna, amiért a képviselőket a Magyar Parlamentbe küldik. Nem szép szólamokról, hanem konkrét cselekvésről. Hogy lesz nagyarányú adócsökkentés, hogy lehet növelni a munkahelyek számát Magyarországon, az életminőséget javítani az országban? Ezzel kapcsolatban még nem érkezett javaslat a Fidesz frakciójától. Remélem, a következő hetekben az emberek hétköznapi gondjait érintő vagy problémákat megoldani akaró javaslatok is érkeznek a Fidesztől, és nem csak politikai propagandaszövegek.

- Mit üzen Önnek vagy Önöknek a nyilatkozattervezet? Talán azt, hogy a Fidesz állandó egyeztetésre, egyetértés kialakítására törekszik az ellenzékkel, vagy pedig úgy képzeli esetleg a leírtak alapján, hogy olyan együttműködést szeretne, amelyikben az ellenzéki pártok is megszavazzák, jóváhagyják a Fidesz álláspontját. Melyik kép látszik erősebbnek?

- Eddig azt látom, hogy a Fidesz ezt paravánként használja, tehát a nagy együttműködésre szándékoltan törekednek. Szeretnének az ellenzékkel együttműködni, de közben a cselekvés és sok esetben a szavak, jelzők, amiket velünk kapcsolatban használnak, kirekesztőek és megbélyegzők. Én úgy látom, ez pusztán egy kommunikációs trükk. Pont arra a közhangulatra szeretnének ráülni, hogy az emberek Magyarországon inkább az együttműködést, a békés egymás mellett élést pártolnák, és az összefogást. Viszont azt látom, csak akkor értelmezik így a nemzeti konszenzust, ha minden ellenzéki párt egyszerűen tudomásul veszi, hogy amit ők akarnak, azt el kell fogadni, és támogatni kell.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái