rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. december 20.

Székely Tamás, a Vegyész Szakszervezet elnöke


Székely Tamás: - Az iménti Balogh-interjúra szeretnék reagálni. Így lehet tulajdonképpen szakmapolitikai, szakszervezeti, politikai kérdést csúsztatva pártpolitikai kérdéssé avanzsáltatni, és ez tragikus. Gondolom, azért a Klubrádió hallgatói átlátnak szitán, és azért ebből a kettős beszédből, ami itt az előbb Balogh úr szájából elhangzott, kiszűrik azt az igazságot, hogy ez az éhségsztrájk azért kezdődött, mert három kollégát ártatlanul munkajogilag megpróbáltak lehetetlenné tenni, rákenni azokat az utasításokat erre a három kollégára, amit felülről irányítva végeztettek el. Illetve ezt ki kéne szélesíteni, hiszen a közmédiának és a közszolgáltatásnak nem ebbe az irányba kellene ma Magyarországon haladnia. Ami a szakszervezeteket illeti, itt szerintem egy nagyon komoly ellentétes lépés is látható a munkáltató részéről, hiszen megpróbálja ezt a sztrájkot lekicsinyíteni. Ebből adódik az, hogy a média vezetése úgy viselkedik, ahogy viselkedik.

Bolgár György: - Úgy viselkedik, hogy lényegben ignorálja vagy elszigetelni próbálja a tiltakozókat. Nem?

- Pontosan így van és ezért döntöttünk úgy szakszervezetként – és még egyszer hangsúlyozom, hogy ez egy szakszervezeti jellegű megmozdulás, hiszen itt elsősorban a munkavállalók érdekében léptek fel a kollégák –, hogy csütörtökön ismételten demonstráció lesz a rádió előtt.

- És az éhségsztrájkolók is oda fognak menni? Vagy ők maradnak a Kunigunda utcánál?

- Ebben az a kérdés, és ezt is meg fogjuk oldani, hogy véletlenül se legyen arra lehetősége a másik félnek, hogy adott esetben valami olyan lépést tesz, aminek következtében a sztrájkolókat kiszorítja abból a helyzetből, amiben most vannak.

- Ja, nem tudnak visszamenni, mert felszántják, behintik sóval, körülzárják és építenek oda akármit.

- Drótkerítést és betonfalat építenek a közmédia bérelt területén.

- De akkor miért jobb a rádiónál tiltakozni? Közelebb van a belvároshoz, esetleg több az ember?

- Egyrészt így van, pontosan erről van szó. Ugye múlt héten a vegyész szakszervezet szervezett egy demonstrációt, ami jelképes demonstráció volt, de tudni kell, hogy a Kunigunda utca igen kint van a város belső területeitől. A megközelítése sokkal nehezebb, mint mondjuk a Pollack Mihály téré. Arról nem beszélve, hogy ugyanaz a kezelőalap felügyeli mind a két szervet. És itt most már a közmédia dolgozóiról van szó, tehát még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez szakmapolitikai kérdés és nem jó ebből csúsztatva pártpolitikát faragni.

- Azt akartam megkérdezni már rég Öntől, mármint ha lett volna egyéb alkalom a beszélgetésre, hogy miért a vegyész szakszervezet? Mi köze van Önöknek a közszolgálati médiához? Azon kívül, hogy nyilván néha megnézik a köztelevíziót meg meghallgatják a közrádió műsorát.

- Nincs már különbség szerintem a szakszervezetek között. A vegyész szakszervezet sok szakszervezet mellett felemelte az új Munka Törvénykönyvvel szemben a hangját, és az a magatartás, amit a munkáltató például ebben az esetben is alkalmaz vagy alkalmazott, az új Munka Törvénykönyv elfogadása következtében általánossá válhat. Tehát az igaz, amit Ön is kérdezett, hogy igenis a félelem igazgat, és a Munka Törvénykönyv és a munkáltató effajta magatartása ezt a félelmet növelni fogja a dolgozókban.

- Köszönöm szépen, hogy jelentkezett, ezek szerint még úgy gondolja, hogy csütörtökön is lesz tiltakozás és érdemes a tiltakozókat támogatni.

- Így van.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái