rss      tw      fb
Keres

Kákán is csomót



Nem kerestem, de találtam csomót a tegnapi LMP-demonstráción. Mentségemre legyen mondva, hogy a káka is csak látszólag csomótlan növény, a tövén bizony ott a csomó, ezek az itt felemlegetett csomók meg olyan régi keletűek, hogy már-már a káka sudárságát veszélyeztetik.

Előrebocsátom, hogy mindennel egyetértek, amit Lévai Júlia és Krémer Ferenc leírt a tegnapi odaláncolós LMP-akcióról. Helyénvaló, jól időzített, politikailag nem gagyi, ezért hatásos performansz volt ez – az én ízlésem szerint az első ilyen az LMP fennállása óta.

És akkor a két disszonáns, ám egybecsengő hang, legalábbis én ennyit vettem észre. Az első (a hvg.hu Percről percre beszámolója alapján):


14 óra 47 perc
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselőivel és aktivistáival szemben alkalmazott „rendőri erőszak 2006-ot idézi”.


15 óra 53 perc
A rendőri intézkedéssekkel kapcsolatban az LMP közleményében azt írja, nem vitatja jogszerűségüket, „ugyanakkor határozottan felszólítjuk a hatóságokat a demonstrálók azonnali szabadon bocsátására. Nem ezek az emberek veszélyesek a társadalomra, hanem az a hatalom, amellyel szemben így tiltakoztak”.


Schiffer Andrásnak meg kellene tanulnia, hogyan kell elfojtani a rögeszméit, ha már kigyógyulni nem tud belőlük. Legalább olyankor, amikor a pártja – nagyon helyesen – végre elfogadja az egyébként bizonyára roppantul utált Gyurcsány vagy az MSZP-sek támogatását. Többször elmondtam már, hogy az én szememben Schiffer számos jóvátehetetlen vétkének egyike, hogy a pártja képviselőjét bekényszerítette abba a minősíthetetlen, mert politikai célzatú munkát végző bizottságba, amely állítólag a 2006-os „állami rendőrterrort” „vizsgálta” (noha nem vizsgált az semmit, azt művelte, amire létrehozták: megpróbált minden eszközzel hamis vádakat kreálni). De abban a kivételes pillanatban, amikor az ország és a világ arra figyel, hogy a kórosan gyenge és tehetetlen magyar politikai ellenzék demokratikus része hogyan próbál végre együtt és hatásosan fellépni az őt minden jogából kisemmiző orbáni hatalom ellen, tán nem az a megosztó hasonlat kellene hogy legyen Schiffer első szava, amely újra beveri az éket nemcsak az ellenzéki pártok, hanem meggyőződésem szerint az LMP és számos szavazója közé is. Az LMP-közlemény későbbi józansága szerencsére ordító ellentétben áll Schiffer frakcióvezető nagyhangú demagógiájával.

Szomorú – és ez a második megjegyzésem –, hogy Schiffer frakcióvezető ezzel az egyetlen mondatával újra megépítette a hidat pártja és a szélsőjobboldal között. Az irigykedő (lásd Lévai Júlia írását) Vona Gábor ugyanis az odaláncolós tiltakozásról azt tartotta a legfontosabbnak közölni az LMP-vel és a nagyvilággal, hogy Gyurcsány Ferenc „lenyúlta a show-t”,* és a tüntetés akkor lett hiteltelen, amikor „a szemkilövető, hazudozó, nemzetáruló Gyurcsány megjelent az emberek között, és eljátszotta, hogy ő most meg akarja védeni a demokráciát”. „Aki Gyurcsány Ferenc közé keveredik, azt megeszik a disznók” – üzente a Jobbik elnöke az LMP-nek.

A hídveréshez képest az csak apróság, hogy a hvg.hu beszámolója szerint Gyurcsány első szava az volt, amikor kilépett a Gyorskocsi utcai fogdából, hogy „elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Az meg, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, természetes politikai gesztus”. Nem akart ő „lenyúlni” semmit. Ő is, a pártja is, az MSZP is azt tette, amit régóta mind a három pártnak tennie kellene: együtt szembeszegülni lépten-nyomon az orbáni hatalommal – nem mellesleg perifériára szorítva a Jobbikot. És ha az LMP kezdeményezi a show-t, akkor övé az érdem, de a másik két párt szolidaritása is. El kell fogadniuk. Lesznek még boldog békeidők, amikor nap mint nap elmesélhetik a nagyérdeműnek, mi különbözteti meg őket egymástól.

És még valami, de ez már csak egy esztétikai megjegyzés: „Helyszíni beszámoló szerint a tömeg egy része a tüntetés hivatalos lezárását követően is a Kossuth téren maradt, és az Országház előtt ’Bóvlik vagytok, gyertek ki!’ kiáltásokkal üzent a kormánypárti képviselőknek.” Ez tetszett. Tüntetésen ritkán hallani ilyen pontos mondatokat.

(Mihancsik Zsófia)

____________________

* Vona Gábor nincs egyedül a  show-ellopós vádjával. Írtam már arról, hogy némely önmagukat liberálisnak tartó újságírók szerint sem érdemes másként beszélni Gyurcsányról. Lásd Az MSZP-ről és Gyurcsányról című írásom második lábjegyzetét.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!