rss      tw      fb
Keres

AnalógiákA Bűz-Csorogványnak elnevezett ragály úgy fonta be az egész várost, mint egy démoni óriáskígyó. Elkapta a négerek nagy többségét, megcsavarta a belüket, kiüríttett velük mindent, amit csak a természet fekális kiválasztás gyanánt termelni tud. Az emberek belehaltak az ágyban, belehaltak a latrinán. Belehaltak a sikátorokban, a Hajnali Piac terén, a Szabadtéri Szennyvízcsatorna partján. Az az átkozott kanális egyre feketébb lett és egyre jobban árasztotta a dögletes bűzt. Az utcákon és a tereken testrészek hevertek, a patkányok és a keselyűk hordái tépkedték szét a tetemeket.

Erre a katasztrofára Ndourou-Wembidou a történelmi jelentőségű vezérek hidegvérével reagált. Az Április-Elseje stadionban beszédet tartott, hét nap és hét éjjelen át. Elmagyarázta, nekünk balgáknak, akik ezt nem tudtuk, hogy a Bűz-Csorogvány egész egyszerűen nem létezik, csak a gyarmatosítók kitalációja, provokáció, spekuláció, szándékos szabotázsakció, hogy zavart keltsen a Párt soraiban és a családi tűzhelyek mellett. Ennek a reakciós betegségnek a vírusai kizárólag a gyarmatosítás ügynökeire hatnak. Mostantól kezdve tehát ízibe végezni kell mindenkivel, akin a tünetek jelentkeznek. Mivelhogy semmi kétség: csakis veszedelmes ellenforradalmárok, az imperialista rák által vastagon megfizetett hazátlan bitangok üszkösítik így el az országot, hogy az olajozott kerekek küllői közé husángot dugjanak, vezetőjének életére törjenek és lábbal tiporják méltóságát. A beszéd, az igazat megvallva, varázslatosan gyógyító hatású volt: ettől a naptól fogva egyetlenegy Bűz-Csorogvány esetet nem jeleztek sem Lumpenföldön, sem sehol a Köztársaság területén. Új tudományos dicsfényétől övezve a Szeretett Vezér saját kérésére elnyerte a Nép-Első-Számú-Gyógyítója elnevezést, amelyhez a lelkes nép egyhangúlag hozzátette a Legjobb-Szónok-a-Földtől-a-Holdig-sőt-Tovább címet.

(Részlet a guineai Tierno Monénembo: Les Écailles du ciel – Az ég pikkelyei – című, 1986-ban megjelent regényéből. Az író fiatal korában menekült el a Lenin-díjas Sékou Touré egypártrendszeréből.)

(Lángh Júlia)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!