rss      tw      fb
Keres

Egy tádzsik bíróság 53 embert ítélt el terrorizmusért

MTI 2011. december 26., hétfő 14:03

Egy tádzsik bíróság terrorista tevékenységért elítélt 53 embert, akik a vád szerint közreműködtek egy tavaly szeptemberi pokolgépes merényletben.

"A bíróság elé állítottak közül 43-ról kiderült, hogy az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom (IMU) tagjai" - közölte hétfőn a bíróság. Az al-Kaidához közel álló szervezet iszlám kalifátust akar létrehozni a térségben, és fegyveres harcában együttműködik az afganisztáni tálibokkal.

Tádzsik bíróságon még nem ítéltek el egyszerre ennyi embert azóta, hogy a közép-ázsiai köztársaság húsz éve kikiáltotta függetlenségét a Szovjetuniótól. Az észak-tádzsikisztáni Szugd régió bírósága, amely az ügyet július óta tárgyalja, öt vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt, 48 társukat pedig nyolctól 30 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet szerint a vádlottak mindannyian közreműködtek abban a 2010. szeptember 3-i támadásban, amelyben egy robbanóanyagokkal megrakott autó Hudzsand tartományi székhelyen belehajtott a tádzsik rendőrség szervezett bűnözés ellen harcoló részlegének helyi épületébe. A merényletben két rendőr és két civil halt meg, további 28-an pedig megsebesültek.

A bíróság szerint azonosították az öngyilkos merénylőt, "a helyi illetőségű Akmal Karimovot, aki kiképzést kapott az al-Kaida afganisztáni és pakisztáni táboraiban".

Hudzsand a termékeny, de rendkívül túlnépesedett Fergana-völgyben található, amelyen három, többségében muszlim lakosságú volt szovjet köztársaság osztozik: Tádzsikisztán mellett Kirgizisztán és Üzbegisztán.

A tádzsik hatóságok tavaly 158 olyan aktivistát börtönöztek be, akik valamely radikális és betiltott iszlamista szervezet tagjai voltak. Idén pedig csak szeptemberig 92 ilyen vallási szélsőségest ítéltek szabadságvesztésre.

A köztársaságot 1992 óta vezető Emomalii Rahmon elnök tavaly elrendelte a külföldi vallási iskolákban tanuló tádzsik diákok hazatérését, és az ország titkosszolgálatait a vallási iskolák szigorúbb ellenőrzésére utasította, azt állítva, hogy azok gyakorta vallási radikalizmust szítanak. Bírálói szerint ugyanakkor az országban uralkodó szegénység és elnyomás az oka annak, hogy számos tádzsik fiatal a radikális iszlám tanításokban keres vigasztalást.