rss      tw      fb
Keres

Homszba érkeztek az Arab Liga megfigyelői, ülősztrájk kezdődött

MTI 2011. december 27., kedd 13:35

Homszba, a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere elleni megmozdulások egyik tűzfészkébe érkeztek kedden az Arab Liga megfigyelői, akik azt ellenőrzik, hogy a kormány betartja-e a felkelők ellen bevetett erői visszavonására tett ígéretét. Erre időzítve ülősztrájk kezdődött Homsz egyik negyedében "a rendszer bűnei" ellen való tiltakozásul.

A Musztafa Dabi szudáni tábornok által vezetett megfigyelő csapat ötven főből áll, és tíz fős csoportokra felosztva végzi majd az ellenőrzést. Hamarosan további száz megfigyelő érkezik Szíriába, hogy monitorozzák, Bassár el-Aszad végrehajtja-e a csapatvisszavonáson túl a politikai foglyok szabadon bocsátását és az ellenzékkel folytatott párbeszédet is előirányzó béketervet.

Az Aszaddal szemben állók attól tartanak, hogy a rendszer a megtorlást leplező "fügefalevélként" kívánja használni a megfigyelő-missziót. Az Arab Liga részéről viszont közölték, hogy a megfigyelők meglepetésszerű ellenőrzéseket fognak végezni, s előzetes bejelentés nélkül bárhol felbukkanhatnak.

A megfigyelők érkezése előtt Homszból tankok vonultak ki szemtanúk szerint. Hétfőn a városban még heves összecsapások voltak, amelyekben a kormányerők legalább 34 embert megöltek civil csoportok beszámolói szerint. Az ENSZ összesítése alapján a szíriai tömegmegmozdulások márciusi kezdete óta 5000 ember halt erőszakos halált.

A megfigyelők érkezésével egy napon ülősztrájk kezdődött Homsz egyik "lázadó" negyedében, Halidíjéban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű jogvédő szervezet. Aktivistáik beszámolója szerint már mintegy 30 ezren gyűltek össze a demonstrálók, és számuk folyamatosan nő. Főleg Hamra és al-Kuszur negyedekből érkeztek újabb tüntetők. Volt két másik jelentős tüntetés is Homszban kedden: Báb-Dreib negyedben és Dzsáb al-Dzsandaliban.