rss      tw      fb
Keres

Irakkal szövetkezne az elszigetelt Irán

MTI 2011. december 27., kedd 15:13

Irán kész erősíteni katonai és biztonságpolitikai kapcsolatait a szomszédos Irakkal - idézte egy magas rangú iráni katonatiszt nyilatkozatát internetes oldalán kedden a CNN amerikai hírcsatorna.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság kész katonai, védelmi és biztonságpolitikai kapcsolatok létesítésére, fejlesztésére és kiterjesztésére Irak baráti és testvéri nemzetével" - nyilatkozta vasárnap az iráni hadsereg vezérkari főnöke, Hasszan Firuzabadi a félhivatalos Fars hírügynökség jelentése szerint. A nyilatkozat egy héttel azután hangzott el, hogy az Egyesült Államok kivonta Irakból harcoló alakulatait. Irak és Irán korábban viszályokkal teli kapcsolatai azután indultak javulásnak, hogy a szunnita Szaddám Huszein hatalmának megdöntését követően a síita iszlám képviselői jutottak hatalomra Bagdadban. Irán szintén síita többségű és vezetésű ország.

A bejelentés súlyát növeli, hogy Irán a hétvégén minden eddiginél nagyobb tengeri hadgyakorlatokba kezdett. A Hormuzi-szoros, a Perzsa-öböl és az Ádeni-öböl körzetében folyó gyakorlat az iráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának egy tagja szerint "figyelmeztetés a nyugati országok számára". "Ha veszély fenyegeti Iránt, az Iszlám Köztársaság kész a Hormuzi-szoros lezárására" - idézte Zohreh Elahian szavait a Fars. A Perzsa-öbölbe vezető tengerszoros stratégiailag különös fontosságú, mivel azon haladnak keresztül a közel-keleti olajat szállító tartályhajók.

A CNN-nek nyilatkozó elemzők szerint az amerikai csapatok iraki kivonulása nagyobb mozgásteret biztosít Teheránnak, hogy kiterjessze befolyását a szomszédos Irakra, habár a két ország viszonyát továbbra is összetettnek tartják. Irak és Irán 1980 és 1988 között 1,5 millió áldozattal járó háborút vívott, amelynek következtében a két ország kapcsolata Szaddam Husszein bukásáig hányattatott maradt.