rss      tw      fb
Keres

Újabb tejbotrány Kínában

MTI 2011. december 27., kedd 15:26

Nagy mennyiségű gombamérget találtak az ország egyik legnagyobb tejipari cégének termékében egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során. A vállalatnak nem ez az első botránya.

Óriási közfelháborodást keltett, a kínai internetezők körében pedig hosszas panaszáradatot váltott ki a múlt hét végén kipattant újabb országos tejbotrány. Az eset a Mengniu vállalatot érinti, amely az eladások alapján az ország legnagyobb tejipari cége. Egy hétvégi, 21 tartományban 128 vállalat 200 tejtermékét érintő, szúrópróbaszerű ellenőrzés során a központi minőségellenőrzési hivatal a megengedettnél több mint kétszer magasabb mennyiségű aflatoxint talált a Mengniu termékében.

Az aflatoxin egy penészgombák által termelt méreg, amely károsítja a májat, gátolja az immunrendszer működését, és nagy mennyiségben daganatos megbetegedést okoz. Megengedett értéke kilogrammonként 0,5 mikrogramm Kínában, a Mengniu által gyártott tej ezzel szemben 1,2 mikrogramm aflatoxint tartalmazott. Vasárnap a vállalat nyilvánosan bocsánatot kért a kínai vásárlóktól, s úgy fogalmazott, Szecsuán (Sichuan) tartománybeli gyára, ahonnan a minta származik, komoly hibát követett el. A mérgező tejet azóta megsemmisítették, de korábban sem került az áruházak polcaira - próbálta megnyugtatni a fogyasztókat a Mengniu. A vállalat kedden a beszállítóit illető ellenőrzések szigorítását is megígérte, a központi minőségellenőrzési hivatal ugyanis bejelentette: a mérgező anyag az után került a termékbe, hogy a tejet adó tehenek penészes takarmányt fogyasztottak. A vállalat a fogyasztók megnyugtatását szolgáló erőfeszítései hasztalannak bizonyultak, a vásárlók egyebek közt a "kínai Twitteren", a Sina mikroblogon adtak hangot felháborodásuknak. Sokan emlékeztettek: a Mengniu érintett volt a hat kisgyermek halálát okozó 2008-as botrányban is, egyike volt ugyanis a 22 gyártónak, amelyek termékei a műanyagiparban használt melamin nevű anyaggal voltak szennyezettek. "A korábbi ügyek azt bizonyítják, a vállalati etikával súlyos gondok vannak, az ilyen cégekben nem bízhatunk" - írja az egyik kommentelő. "A kínai üzleteket a kínai üzletemberek teszik tönkre, ne a vásárlókat hibáztassák hát, ha azok külföldi termékeket vásárolnak" - írja egy másik hozzászóló. Sok kismama is hozzászólt a témához, aggodalmát fejezve ki nemcsak a tejtermékeket, hanem az általános élelmiszerbiztonságot illetően is. A Mengniu a 2008-as botrány óta már többször szerepelt a hírekben: 2009-ben szakértők azt állították, egyik terméke rákot okoz, s ugyanabban az évben több tejtermék-mintájában is melamint találtak. Tavaly és idén tavasszal több mint 200 gyermek került kórházba, miután az iskolában a Mengniu által gyártott terméket fogyasztották.