rss      tw      fb
Keres

Szíria - Több tízezren tüntettek Homszban, könnygázt vetettek be ellenük

MTI 2011. december 27., kedd 16:01

Több tízezren tüntettek kedden a Szíria középső részén lévő Homszban, a Bassár el-Aszad elnökkel szembeni ellenállás egyik tűzfészkében, s a rendfenntartó erők könnygázzal igyekeztek szétoszlatni a városközpont felé tartó tömeget.

A tiltakozókat felbátoríthatta, hogy a nap folyamán a városba érkezett az Arab Liga ötven fős megfigyelői csoportja, amely azt ellenőrzi, hogy a damaszkuszi kormányzat végrehajtja-e azt a béketervet, amely előirányozza a március óta tartó megmozdulások résztvevői elleni erőszak beszüntetését.

A megfigyelők - akiket hamarosan még egy száz fős csoport követ - találkoztak Homsz tartomány kormányzójával, majd a városnak azokba a körzeteibe látogattak, ahol az utóbbi napokban a legsúlyosabbak voltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapások.

A csoport érkezése előtt a kormány páncélosokat vont ki Homszból. Ezt megelőzően a kormány erői napokon át hevesen támadták az utcai tiltakozókat, s lőtték a város több negyedét, aminek következtében - ellenzéki aktivisták szerint - csaknem 300 ember meghalt. A katonaság és a vele szembeszegülő dezertőrök összecsapásainak mintegy 150 - zömében dezertőr - áldozata volt.