rss      tw      fb
Keres

Irán ismét az olajszállítások akadályozásával fenyeget

MTI 2011. december 27., kedd 18:24

A Hormuzi-szoroson keresztül zajló olajszállítások leállításával fenyegetett Irán kedden arra az esetre, ha olajexportját sújtó külföldi szankciókat hoznak ellene.

"Ha a Nyugat szankciókkal sújtja az iráni olajexportot, egyetlen csepp kőolaj sem jut át a Hormuzi-szoroson" - jelentette ki Mohammad Reza Rahimi, az ország első alelnöke.

Az Irán és Omán közti, hat és fél kilométer széles tengerszoroson halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj mintegy 40 százaléka. Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Irak olajexportja csaknem teljes egészében ezen az útvonalon bonyolódik le - Szaúd-Arábia a kőolaja egy részét vörös-tengeri kikötőkből is el tudja indítani -, s ugyancsak a Hormuzi-szoroson keresztül jut el a fogyasztókhoz a jelentős mennyiségű katari cseppfolyósított földgáz is.

Az Európai Unió kilátásba helyezte, hogy állítólag fegyverkezési célokat szolgáló nukleáris programja miatt az olajexportot érintő büntető intézkedéseket hoz Irán ellen. Irán naponta 450 ezer hordó olajat szállít az unió országainak.

Egy dubaji olajipari vezető név nélkül nyilatkozva azt közölte a Reutersszel, hogy Szaúd-Arábia és más perzsa (arab)-öböli olajexportáló országok készek pótolni az esetleges szankciók miatt kieső iráni olajszállításokat. Rosztam Kászemi iráni olajipari miniszter ezzel szemben kijelentette: Szaúd-Arábia megígérte, hogy nem helyettesíti az iráni szállításokat.