rss      tw      fb
Keres

Politikai foglyokat is szabadon engedtek Kubában

MTI 2011. december 27., kedd 19:23

Politikai foglyok is szabadlábra kerültek Kubában a karácsonyi amnesztia alkalmából - közölte kedden egy emberi jogi szervezet Havannában.

A közel háromezer szabadon engedett elítélt között azonban csak öt volt politikai, olyanok, akikről tudomása van az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottságának (CCDHRN). A csoport az összes rab számát 70-80 ezerre teszi, a nézeteikért bebörtönzöttekét pedig mintegy ötvenre. Büntetésének kitöltése előtt kiszabadult 86 külföldi is. Nem volt köztük az amerikai Alan Gross, akiért pedig Washington erősen lobbizott. Őt felforgatásért ítélték el 15 évre, mert műholdas távközlési készülékeket csempészett be Kubába.

A kommunista kormány az amnesztiát saját magyarázata szerint humanitárius okokból, valamint "a családtagok és vallási szervezetek" kérésére rendelte el. Külön bejelentés nélkül, kisebb csoportokban engedték el a embereket a 15 tartomány büntetés-végrehajtási intézeteiből a hét végén, illetve még hétfőn is.

Elizardo Sánchez, a CCDHRN vezetője szerint az elnöki kegyelem oly korlátozott volt, hogy egyes kubai börtönökben tiltakozások kezdődtek, néhol éhségsztrájkot folytatnak a foglyok.