rss      tw      fb
Keres

Több ezren tiltakoztak Izraelben az ultraortodoxok ellen

MTI 2011. december 27., kedd 21:30

Több ezren tiltakoztak kedden Izraelben a vallási fanatikus, többek között a férfiak és nők elkülönítését szorgalmazó ultraortodoxok nézetei ellen.

Jogvédő csoportok hirdették meg a tiltakozást a Jeruzsálemtől 30 kilométerre fekvő Bét-Semes városkába, de Simon Peresz államfő is részvételre buzdította az izraelieket.

Bét-Semes azzal került be a hírekbe, hogy egy ultraortodox férfi leköpött egy 8 éves iskolás lányt, mert szerinte a lány nem volt illően felöltözve. Az eset megütközést keltett mérsékelt vallásosok körében is, és még Benjámin Netanjahu kormányfőt is megszólalásra késztette. "A nők hátrányos megkülönböztetése sérti a bibliai hagyományt és a zsidóság alapelveit" - közölte az izraeli miniszterelnök. A kormánykoalícióban részt vevő ultraortodox Sasz párt is elítélte a cselekedetet.

A keddi tüntetés előzménye, hogy fellángolt a vita a zsidó államban az ultraortodoxoknak arról a követeléséről, hogy különítsék el a férfiakat a nőktől a nyilvános helyeken. Az elképzelés szerint a nőknek a buszokon, a villamosokon csak hátul szabadna ülniük, a bevásárlóközpontok pénztárainál külön sorban állhatnának csak, és a választásokon külön urnába dobnák szavazatukat. Az ultraortodoxok olyan öltözéket tennének kötelezővé a nőknek, amely csak az arcukat és a kezüket hagyná szabadon.

Nican Horovic, a balközép Merec párt parlamenti képviselője kijelentette a tiltakozó megmozduláson, Izrael létéért harcolnak azok, akik kiállnak a női egyenjogúság mellett. "Ne csináljatok Iránt Izraelből" - állt az egyik transzparensen.

Az izraeli zsidóknak nagyjából tíz százaléka ortodox, de arányuk folyamatosan nő, mert körükben a születésszám jóval meghaladja az átlagot.