rss      tw      fb
Keres

Kim Dzsong Il temetése - Hazarendelték külföldről az észak-koreaiakat

MTI 2011. december 28., szerda 3:38

Phenjan hazarendelte a különleges engedéllyel külföldön dolgozó észak-koreaiakat, hogy szerdán részt vegyenek a minap elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető temetésén - jelentette a Joongang Daily című dél-koreai lap.

Az újság szerint az intézkedés által érintett észak-koreaiak többségének kedd reggelig kellett visszatérniük szülőhazájukba.

Az Észak-Korea és Kína határánál fekvő kínai Tantung (Dandong) városában mindössze néhány észak-koreai maradt - fűzte hozzá a lap.

A Joongang Daily arról is beszámolt, hogy kamionokon szállítottak virágot Kínából Észak-Koreába - nyilvánvalóan a szerdára tervezett temetési szertartás előkészületeként. A szállítmányokat először repülőgépeken juttatták el Sanghajból (Shanghai) Tantungba, onnan pedig teherautókon továbbították a külvilágtól elszigetelődve élő, sztálinista vezetésű Észak-Koreába.

A kínai-észak-koreai határt kedden mintegy 200 kamion lépte át. A Kim Dzsong Il halálának december 19-i bejelentését követő napokban - egészen keddig - összesen közel 120 teherautó bonyolította le a két ország közötti áruszállítást.

Kim Dzsong Il december 17-én, szívelégtelenségben hunyt el.

Kim Dzsong Il utódja a legkisebb, 30 év körüli fia, Kim Dzsong Un lett.

A szerdai temetésről Észak-Korea kevés részletet közölt, s egyetlen külföldi delegációt sem hívott meg a szertartásra.