rss      tw      fb
Keres

Pokolgép robbanásában meghalt több NATO-katona Afganisztánban

MTI 2011. december 28., szerda 9:33

Meghalt a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) három katonája az ország keleti részén, amikor felrobbant mellettük egy házi készítésű pokolgép - közölte szerdán az ISAF.

A biztonsági erő közleményéből mindössze annyi derült ki, hogy az eset kedden történt, de sem az elesett katonák állampolgárságát, sem az incidens pontos helyét nem tették közzé.

A házi készítésű pokolgép a Nyugat támogatását élvező kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálib lázadók szokásos fegyvere.

A mostani halálesetekkel 23-ra nőtt a decemberben elesett külföldi katonák száma, az icasualities.org nevű független portál számvetése szerint pedig idén összesen 561 külföldi katona halt meg a közép-ázsiai országban. Tavaly 711 NATO-katona esett el Afganisztánban, vagyis az elmúlt tíz évben a legtöbb. A sebesültek száma továbbra is magas, valamivel kevesebb mint tavaly, amikor több mint ötezer sebesültet regisztráltak.
Afganisztánban jelenleg mintegy 130 ezer külföldi katona szolgál, köztük 90 ezer amerikai.

A hatalomból tíz éve elűzött tálibok kormányellenes felkelése az elmúlt években egyre erőteljesebbé vált, és mára csaknem az egész országra kiterjedt.