rss      tw      fb
Keres

Gyengültek az ázsiai tőzsdék szerdán

MTI 2011. december 28., szerda 8:36

Gyengültek szerdán a főbb ázsiai tőzsdeindexek, részben az észak-koreai hatalomváltás által keltett óvatosság, részben az év végi alacsony forgalomban az európai válságrendezés késlekedése miatt kialakult tartózkodó befektetői magatartás, illetve az alacsony japán novemberi ipari termelési adatok miatt.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 16,94 ponttal, 0,20 százalékkal 8423,62 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 2,80 ponttal, 0,39 százalékkal 721,45 pontra csökkent.

Az év eleje óta a Nikkei225 index 17,6 százalékkal, a Topix közel 20 százalékkal gyengült.

Novemberben a japán ipari termelés 2,6 százalékkal esett vissza az előző havihoz képest a thaiföldi áradások által érintett japán vállalatok miatt. Az ipari termelés novemberi csökkenéséhez a jen árfolyamának emelkedése és a külföldi kereslet lanyhulása is hozzájárult. Decemberre és januárra azonban az ipari termelés 4,8 százalékos, illetve 3,4 százalékos emelkedésére számít a japán kormány.

A csökkenő részvényeket a pénzügyi, légiközlekedési és ingatlanpiaci papírok vezették, az emelkedők csoportját pedig a gyógyszeripari, információs és távközlési, valamint textilipari papírok.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco részvénye 12 százalékkal esett az átmeneti állami ellenőrzés alá vonásra tett javaslatra. A papír az idén már 90 százalékot veszített értékéből.

A japán pénzügyi részvények a csütörtöki olasz kötvénykibocsátást megelőző óvatos pozíciófelvételek miatt gyengültek. A Sumitomo Mitsui Financial Group 1,8 százalékkal, a Nomura Holdings Inc 1,7 százalékkal gyengült.

Szöulban a tőzsde vezető indexe a Kospi (Korea Composite Stock Price Index) 16,9 ponttal, 0,92 százalékkal 1.825,12 pontra esett. Az index már a harmadik egymást követő kereskedési napon gyengült. A legnagyobb vesztesek a távközlési vállalatok és az olajfinomítók részvényei voltak az idei utolsó osztalék fizetéseket követő részvényeladások miatt. Az SK Telecom 6,29 százalékkal, a KT pedig 4,72 százalékkal esett. A szintén magas osztalékot fizető papírok közül az S-Oil 4,72 százalékkal, a Korea Exchange Bank 5,1 százalékkal esett.

A tokiói és szöuli tőzsdék zárásakor az ausztrál S&P/ASX index 1,2 százalékos, a hongkongi Hang Seng index 0,8 százalékos, a sanghaji Composite index 1,1 százalékos veszteséget mutatott.