rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. december 27.

Bárdos Judit a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára


Bolgár György: - Kontrát Károly belügyminisztérium államtitkár közleményben tudatta, hogy nem kell izgulni, mert azok a korengedményes rendvédelmi nyugdíjasok, akik vissza akarnak térni a munkába, dolgozni akarnak, dolgozhatnak majd. Mert januárban létrejön egy úgynevezett szenior állomány, és ez könnyített, de hasznos tevékenységet fog biztosítani a rendőrségnél ismét szolgálatot vállalóknak. Minden rendben van akkor ezek szerint?

Bárdos Judit: - Hát én nagyon örülök, hogy Kontrát úr így nyilatkozott. Hetekkel, sőt most már azt is lehet mondani, hogy hónapokkal ezelőtt egy-két kolléga megpróbált visszajönni, teljesítette a fizikai, pszichikai, egészségügyi feltételeket, régi rendőrök és minden sikerült nekik, kivéve az, hogy nem jutottak vissza az állományba. Többféle problémát vet fel ez, amit Kontrát úr mond. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók, a korhatár alattiakról, az 57 év alattiakról beszélek, két vagy három kategóriába tartoznak. Az egyik a honvédség állománya, ahol a jelenlegi honvédelmi törvény biztosított a honvédségnek egy tartalékos állományt mintegy hatezer fő részére, amelyet meg lehet tölteni az 57 év alatti, korhatár alatti és egészségügyileg alkalmas nyugdíjasokkal, akiknek nem kell utána a nyugdíjukból adót fizetni, hanem évi hatvan nap szolgálattal letudják ezt a terhet magukról. Tartalékos állomány a rendvédelem területén nem készült. A rendvédelem területén a kollégák többféle jogcímen mentek el.

– Egyébként ha már ezt említi, pedig lehetne szükség rá akár?

– Hát hogyne lehetne.

– Számomra is úgy első hallásra kézenfekvő ötletnek tűnik, hiszen miért ne lehetne például volt rendőröket valamiféle tartalékosként bevetni és tudni róluk, hogy ők ezt és ezt csinálták, ehhez értenek. Ebben lehet őket használni.

– Így van. És ezzel a hatvan nappal, ami éves szinten hatvan nap, ezzel teljesítenék azt a feladatot, ami a havi tizenhat százalékos adóelvonást jelentene. Kifejezetten a fegyveres és rendvédelmi 57 éves kor alatti nyugdíjasok nyugdíjából, ezért hozzáteszem, amelyet 2012. január elsejétől nem nyugdíjnak, hanem járadéknak nevezzünk. A rendvédelem területén többféle jogcímen mentek el az emberek szolgálati nyugdíjba. Az egyik jogcím, amikor az egészségi állapotuk miatt mentek el. Akinek megvolt a huszonöt éves szolgálati viszonya, az szolgálati nyugdíjat kapott, a másik jogcím, amikor átszervezés miatt el kellett menni a testülettől. Na most azok számíthatnak egyáltalán visszavételre, ha igaz ez, akik nem egészségügyi alkalmatlanság címén mentek el.

– Hiszen aki egészségileg alkalmatlan volt öt évvel ezelőtt vagy tíz évvel ezelőtt, az nem valószínű, hogy annyira meggyógyult, hogy most újból teljes értékű munkát végezhet. Ugye?

– Hát itt nagyon sok rákos beteg van a kollégák között, elég sok fiatal kolléga szenved ebben, és nem vagyok benne biztos, hogy nem szívesen menne vissza, ha tudna.

– De aki átszervezés miatt vesztette el az állását és ezért nyugdíjba kényszerült, az elvileg visszamehetne.

– Igen, hát azt tudni kell, hogy ez a szenior állomány egy érdekes dolog, mert ebben az is benne van, hogy a lakásától két órán belül kell elérni azt a munkahelyet, amit adott esetben kijelölnek neki. Ez napi négyórás utazást jelent. Budapestről két óra.

– Honnan lehet tudni, hogy például ez a megkötés, hogy két óránál ne legyen távolabb? Az mondjuk elég messze van.

– Hát Debrecentől egészen így van Szeged, Győr, minden belefér. Még akár Bécs is, bár egy kicsivel távolabb van.

– Igen, igen. Bécsbe kihelyezik majd a nyugdíjas kollégákat. Na az nem rossz.

– Igen. De én nem hiszek ebben.

– Én sem. De azért ötletnek jó volt. Szóval ezt a két órát tényleg, a mai autópálya viszonyok között vagy akár vonattal is, a nagyvárosokba két óra alatt el lehet jutni.

– Tudja az a legfurcsább az egészben, és nagyon őszinte vagyok, hogy ez az egész az 57 év kor alattiak tekintetében igazából csak a rendvédelmieket sújtja. Ez a tizenhat százalékos adó is. Tehát valami miatt büntetnek minket. Hogy mi miatt büntetik a rendvédelemben dolgozó szolgálati nyugdíjasokat, arra még nem derült fény.

– Hát nézzük meg abból a szempontból, hogy hányan vannak.

– Hát mintegy harmincezren országosan.

– Hát ez az. Akkor ezért büntetik őket mert ők vannak talán a legtöbben.

– De vannak a képviselő urak között is nyugdíjasok, és sorolhatnék más foglalkoztatási jogviszonyt is. Egészen magas szintig is elmehetnék. Politikusok között is vannak korhatár alatti nyugdíjasok. Tehát azért nem kéne csak a rendvédelmet büntetni.

– De ha harmincezer emberen lehet tizenhat százalékos adóbevételt nyerni, az nem kevés. Ha ehhez képest mondjuk pár százan visszakéredzkednek a rendőrségre, és hajlandók akár a szenior állományban valamilyen könnyített munkát végezni… ezt sem tudom pontosan, hogy mit jelent, egyáltalán bárkivel beszéltek arról, hogy milyen munkát kínálnak fel a visszatérő rendőröknek?

– Nem kínáltak még fel munkákat, tévedés.

– Szóval munkát sem kínáltak, de beszéltek a szakszervezeti vezetőkkel arról, hogy képzelik ők ezt el?

– Hát ma nem divat a szakszervezeti vezetőkkel beszélni Bolgár úr.

– Ja, hogy erről se beszélnek. Pedig barátságos beszélgetés lehetne, hogy kérem szépen, hát így változnak a szabályok, a törvények, de úgy gondoljuk, hogy ha néhány ezer ember vissza akar térni a rendőrségre, akkor üdvözöljük őket, szeretnénk nekik értelmes munkát adni, például ilyet és ilyet, ilyen és ilyen keretben, ilyen és ilyen feltételekkel, ilyen és ilyen pénzzel.

– Feltételt nem említett.

– Hát például a pénzt.

– Hóha, hát ez a lényege az egésznek. Hát ehhez állami költségvetési keret kéne. Jelenleg a rendvédelem – én a Belügyminisztérium költségvetését ismerem már amit a beterjesztettek és még nem teljesen elfogadottat, abban semmiféle ilyen keret nincsen.

– De azt is zárolták, gondolom, ami van.

– Hát hogyne. És a jövő évi költségvetési keret ezt nem tartalmazza.

– Tényleg. Mi történne akkor, ha háromezer ember vissza akarna térni szenior állományba? Eleve milyen fizetési szabályok vonatkoznának rájuk?

– A fizetési szabályok, hogy legalább annyit kell keresniük nettó értékben, amennyi most a nettó nyugdíjuk.

– Háromezer embernél ez már tízmilliárd forintos nagyságrend.

– Ez sok milliárd forintos nagyságrend lehet, annak ellenére, hogy van százhúszezer forintos nyugdíjasunk is, akinek ennyi a nyugdíja ma, és van ennél magasabb nyugdíjjal rendelkező kolléga is. De nem vagyok benne biztos, hogy a kollégák háromezren vissza szeretnének menni egy teljesen bizonytalan foglalkoztatásba.

– Én sem vagyok benne biztos, de ha volna értelme ennek a vissza a munkába mozgalomnak, amit a kormány elkezdett, akkor nyilván pár ezerben volna érdemes gondolkodni. Ha nincs értelme, ha csak az az értelme, hogy adóztassuk meg a nyugdíjukat tizenhat százalékkal, akkor persze mindegy.

– De azért egyet hadd mondjak el. A rendvédelem területén nagyon fiatal az állomány és bizony elkelnének a mentorok, akik sok-sok tapasztalattal rendelkeznek, és átszervezés vagy valami más miatt kerültek el a testülettől.

– Tényleg játsszunk el egy pillanatra a gondolattal komolyan. Ha valóban felajánlanák a korengedményes nyugdíjas rendőri vezetőknek? vagy középvezetőknek?, akiknek valóban sok tapasztalatuk volt, hogy jöjjenek vissza, adják át a tapasztalatukat, vegyenek részt az irányításban, akkor volna jó néhány száz ember vagy akár egy-kétezer, aki ezt komolyan venné, és azt mondaná, hát miért ne, hiszen én rendőr voltam, szeretnék is az lenni, ha ehhez megfelelő feltételek vannak teremtve, akkor megyek.

– Ön csak vezetőkben gondolkodik.

– Nem, nem, csak.

– Én pedig munkavállalókban gondolkodok, méghozzá nagyon jó szakemberekben. Hiszen az elmentek nagy része a szakmájának a tudora, és ez a tudás hiányzik ma a rendszerből. És bizony, bizony, ha komolyan leülnének velük beszélgetni, ha komolyan lehetne venni ezeket az ajánlatokat és nem azzal riogatnák a kollégákat, hogy szenior állományba kerülnek és a társadalom részére hasznos tevékenységet fognak folytatni, ez mondjuk lehet egy közmunka-felügyelet is speciel, mondjuk Debrecenben vagy bárhol…

– Ez volt az első hír, hogy majd a debreceni stadion építését ilyen volt rendőrök felügyelik.

– Így van. A hírt hallottuk. Akkor bizony sokan leülnének ezekre a beszélgetésekre. És ezt nagyon szomorúan mondom, én mint szakszervezeti vezető, mert hát egyrészt a szakszervezetekkel nem divat beszélgetni, de nem divat beszélgetni a munkahelyeken sem vagy pedig egymással.

– Ennek több oka van természetesen. Végig se menjünk mindezen. De még annyit a szenior állományról, hogy mit jelenthet ez a könnyített munka? Hogy majd akkor kiül az 55 éves volt rendőr a portára, és ő engedi be az embereket? Vagy hogy lehet ezt?

– Mondjuk ez is lehetne egy könnyített munka, de ma már civil biztonsági őrök védik a rendvédelmi szervek épületeinek nagy részét.

– Azt hittem, hogy ezt visszaállították, hiszen annyira kifogásolták a korábbi időszakban.

– Nem, ez így van.

– Nem állították vissza?

– Nem. Most is ők védik.

– Ne vicceljen.

– De igen, egy része igen. Meg nem biztos, hogy hivatásos, hanem lehet, hogy közalkalmazott ül a portán, tehát ez is elképzelhető. De ez egy másik ügy. Nem a szakmába kívánják őket elhelyezni. Márpedig ők szakemberek. Ők nem azért mentek el, gondoljon itt a 2008-as határőrség-rendőrség összevonásra. Itt több ezer embert engedtek boldogan szolgálati nyugdíjba, akinek meg voltak a feltételei. Azért, hogy ne kelljen velük tovább foglalkozni. Hogy a költségvetést könnyítsék. Mert nem volt meg a keret rá, mert ahol ezek az emberek felszabadultak, ott sokan voltak, az ország belső területén vagy más megyéiben pedig nem volt elég rendőr a rendőrségen. Tehát itt azért furcsa szervezeti elhelyezkedések is vannak, ami a létszámot illeti.

– Igen. Az új rendszer életbe lépése előtt néhány nappal mi a sejtése, hogy mi lesz ebből? Az, hogy alapvetően 99 százalékig ez lesz, hogy a korengedményes nyugdíjakat, amelyek már nem nyugdíjak lesznek, simán megadóztatják tizenhat százalékkal, és kész? Ez lesz a legtöbb emberre érvényes?

– Hát ez csak a rendvédelem területén érvényes, és körülbelül ez lesz. Igen, és korlátozzák a nyugdíj melletti kereseti lehetőséget is, ez teljesen természetes. És nem vagyok benne biztos, hogy fehéredik a munka, hanem lehet, hogy meg fogja találni azt a módszert a kollégák egy része, ahol a kieső jövedelmeket, a hiteltörlesztés miatti kieső jövedelmeket, amit most elvesznek tőlük, azokat valahogy pótolják.

– Tehát a megélhetésből kieső tizenhat meg plusz százalékokat esetleg feketén fogják megkeresni.

– Így van.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!Aki nem nyilatkozik: Kapuvári Gábor, az MTVA üzemi tanácsának elnöke

Bolgár György: Mint a híreinkben is hallhatták, azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap. Azért, mert több mint két hete tartó demonstrációjuk során „folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a médiatörvény és a Munka Törvénykönyv vonatkozó szabályait. Politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a közszolgálati kódex előírását, amely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak”. Megpróbáltuk megkeresni az üzemi tanács elnökét, Kapuvári Gábort, ő azonban azt mondta, hogy ez a szakszervezet [mármint Nagy Navarro Balázséké] nem is tagja az üzemi tanácsnak, úgyhogy ő nem illetékes az ügyben. És nem is szólal meg. Hát, kommentár nincs. Majd talán Önöktől.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái