rss      tw      fb
Keres

Törökország rábólintott a Déli Áramlatra

MTI 2011. december 28., szerda 11:18

Ankara megadta a végleges engedélyt a Fekete-tenger körzetéből Törökországon át Európába földgázt szállító Déli Áramlat vezeték megépítéséhez.

Török kormányhivatalnokok közlése szerint erről a török energiaügyi miniszter és a beruházás fő részvényese, az orosz Gazprom kedden Ankarában állapodott, a hivatalos szerződést várhatóan szerdán írják alá.

Ankara orosz energiacégekkel folytatott vitája miatt eddig nem hagyta jóvá, hogy területén folytatódhasson az építkezés.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall.

A Déli Áramlat gázvezeték célja az Oroszországból Európa felé irányuló földgázszállítási útvonalak diverzifikálása, Ukrajna megkerülése. Az Európai Unió által elhasznált földgáz negyede Oroszországból származik. Ennek 80 százaléka halad keresztül Ukrajnán. Korábban Oroszország többször elzárta az Ukrajna irányába, így az EU felé haladó gázvezetékeket, mivel vitába keveredett az Ukrajnának szállítandó gáz árával és a tranzitdíjakkal kapcsolatosan.

A vezetéket a tervek szerint 2015 végére helyezik üzembe, végleges kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz.