rss      tw      fb
Keres

Újra csúcsot döntött az EKB-nál tartott egynapos betétállomány

MTI 2011. december 28., szerda 13:17

A keddi 411,81 milliárd euró után szerdán újabb történelmi csúcsra, 452,03 milliárd euróra szökött az euróövezeti bankok által az Európai Központi Banknál (EKB) tartott egynapos betétállomány - közölte az EKB szerdán.

A frankfurti szervezet arról is tájékoztatott, hogy a bankok 6,23 milliárd eurót hívtak le egynapos likviditási tenderén, többet az előző napi 6,13 milliárd eurónál.

Elemzők szerint a magas egynapos betétállomány azt jelzi, hogy kevésbé bíznak egymásban az euróövezeti bankok, nem hiteleznek egymásnak a bankközi piacon. Így inkább az EKB-nál helyezik el éjszakai őrzésre felesleges likviditásukat.

A korábban rendre 200 milliárd euró körüli éjszakás (o/n)betétállomány azért is nőhetett 450 milliárd euró fölé, mivel az EKB az elmúlt héten új, hároméves likviditási tenderének keretében közel 500 milliárd eurót helyezett ki az euróövezeti pénzpiacra.

Az új tender bevezetését december elején azzal magyarázta Mario Draghi, az EKB elnöke, hogy jelentősebb mennyiségben járnak le banki kötvények a jövő év elején, így számos euróövezeti bank nehéz likviditási helyzetbe kerülhet.