rss      tw      fb
Keres

Iráni haditengerészet parancsnoka: a Hormuzi-szoros lezárása gyerekjáték, de egyelőre nincs rá szükség

MTI 2011. december 28., szerda 18:03

"A Hormuzi-szoros lezárása gyerekjáték az iráni haditengerészet számára, de egyelőre nincs rá szükség" - jelentette ki szerdán Habibulah Szadzsari, az iráni haditengerészet parancsnoka.

Szadzsari hozzátette, hogy az iszlám köztársaság "átfogó ellenőrzést gyakorol a stratégiai jelentőségű vízi út felett".

Ez két napon belül már a második ilyen jellegű fenyegetés. Kedden Mohammad Reza Rahimi, az ország első alelnöke azzal fenyegette a Nyugatot, hogy ha "szankciókkal sújtja az iráni olajexportot, egyetlen csepp kőolaj sem jut át a Hormuzi-szoroson".

Az Irán és Omán közti, mintegy 50 kilométer széles és körülbelül 280 kilométer hosszú tengerszoroson halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj mintegy 40 százaléka. Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Irak olajexportja csaknem teljes egészében ezen az útvonalon bonyolódik le - Szaúd-Arábia a kőolaja egy részét vörös-tengeri kikötőkből is el tudja indítani -, s ugyancsak a Hormuzi-szoroson keresztül jut el a fogyasztókhoz a jelentős mennyiségű katari cseppfolyósított földgáz is.

A dpa német hírügynökség jelentésében megállapította, hogy az Egyesült Államokat hidegen hagyták az iráni fenyegetőzések, amelyek Mark Toner külügyi szóvivő szerint "egy feltételes helyzetről szólnak", és amelyekben "egy kis kardcsörtetés is kifejezésre jut". Washington folytatja az eddig stratégiáját, és ha Irán nem tesz eleget az atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeinek, további szankciókra számíthat.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentése tovább erősítette ezeket az aggodalmakat.