rss      tw      fb
Keres

Konwitschny távozó főrendező bírálja a lipcsei vezetést

MTI 2011. december 28., szerda 18:43

A lipcsei operaház neves főrendezője, Peter Konwitschny január elsejével távozik az intézménytől, s mint szerdára kiderült, nem betegség áll a háttérben, hanem a város kulturális politikájával és Ulf Schirmer intendánssal való elégedetlenség.

Az operaház nagyon udvariasan kommunikálta Konwitschny felmondásának hírét, ám szerdára az MDR rádiónak adott interjúból kiderült, hogy a főrendezőnek komoly vitái voltak Ulf Schirmer intendáns-karmesterrel. A következő évad műsortervéről például nem egyeztettek vele.

A város kulturális politikáját is bírálta, véleménye szerint Schirmer kiszolgálta azt a várakozást, hogy népszerű és hagyományos előadásokat kínáljanak, hogy új közönséget nyerjenek meg. Schirmer a város szerint e téren kitűnően teljesített.

Peter Konwitschnynek azonban továbbra is az a véleménye, a politikusoknak egyszer meg kellene érteniük, hogy az opera műfaja sokkal értékesebb, az emberek formálásának sokkal jobb eszköze, semmint csupán hagyományos, múzeumi produkciókat nyújtsanak a közönségnek. Hiú remény és jókora tévedés - véli -, hogy a hagyományos előadások új nézőket hoznának az operaházaknak.