rss      tw      fb
Keres

Engedély nélküli gélt használt a mellimplantátumok gyártója

MTI 2011. december 28., szerda 20:01

Ügyvédje közvetítésével elismerte kedden a szakadásveszélyes mellimplantátumokat gyártó francia cég alapítója, hogy engedély nélküli, ám nem toxikus szilikongélt használt.

Jean-Claude Mas csődbe ment vállalatát, a Poly Implant Prothese-t (PIP) bezárták és termékei forgalmazását betiltották 2010 áprilisában, miután kiderült, hogy nem engedélyezett szilikongélt használtak hozzá, amely szokatlanul nagy arányú szakadást okozott az implantátumban.

Yves Haddad, a 72 éves alapító ügyvédje elmondta, hogy kliense otthon volt, Dél-Franciaországban. Mas nem tud megjelenni a nyilvánosság előtt gyenge egészségi állapota és járási problémája miatt.

Haddad közlése szerint Mas elismeri, hogy engedély nélküli szilikongélt használt, ám szilárd meggyőződése, hogy biztonságos. "Nem bizonyított", hogy az implantátumok nagyobb valószínűséggel szivárognának - tette hozzá.

A PIP két típusú szilikongélt használt, az egyik az amerikai Nusil cég engedélyezett terméke, a másik egy saját készítésű, az előbbi árának csupán az ötödébe kerülő gél. Haddad hangsúlyozta, hogy ez a gél kémiailag azonos a Nusil által gyártottal.

A PIP ellen nyomozás folyik, ennek során már 15 embert meghallgattak. A perre várhatóan jövőre kerül sor.