rss      tw      fb
Keres

Németország: tűzijáték helyett "mimibombák" szilveszterre

MTI 2011. december 29., csütörtök 5:30

Németországban az utóbbi évekhez képest több szilveszteri balesetre számítanak orvosok az idén, mert egy új jogszabály alapján minden korábbinál nagyobbra, 500 grammra emelkedett a szilveszterkor használható tűzijátékok engedélyezett robbanóanyag-tartalma.

Az úgynevezett második pirotechnikai osztályba tartozó eszközök, vagyis szilveszteri tűzijátékok maximálisan engedélyezett robbanóanyag-tartalmát egy uniós irányelv alapján emelték 200 grammról 500 grammra. Szakértők szerint a nagyobb erejű robbanás több és súlyosabb sérülést okozhat, ezért az év utolsó éjszakáján várhatóan a kórházakban is nagyobb lesz a forgalom.

Berlinben például a sürgősségi osztályokon elővigyázatosságból megnövelték a szilveszteri ügyeleti létszámot. A tűzoltóság pedig attól tart, hogy az új típusú tűzijátékok nemcsak az amatőr pirotechnikusokban tehetnek kárt, hanem a környezetben is, ezért azt tanácsolják a fővárosiaknak: az ablakokat tartsák zárva és az erkélyekről távolítsák el a gyúlékony anyagokat - írta a Der Tagesspiegel szerdán.

A tűzijátékokat december 29. és 31. között szabad árusítani; a szezon így csak évente 72 óráig tart, a tűzijáték mégis "bomba üzlet", tavaly például összesen 113 millió euró értékű minirakétát lőttek a szilveszteri égbe Németországban - írta egy másik lap, a Süddeutsche Zeitung, megjegyezve, hogy komoly konkurencia az olcsó kínai és kelet-európai csempészáru. A német-lengyel határon az idén eddig 16 ezer darab pirotechnikai eszközt foglaltak le.

Robbantgatni szilveszterkor este 18 órától másnap reggel 7 óráig szabad. Ez idő alatt a fővárosban az utóbbi években átlagosan 500 baleset történt. Tíz sérültből átlagosan nyolc férfi, a többség ittasan kerül kórházba.

A berlini kórházakban az utóbbi években szilveszter éjszakáján legtöbbször kézfejen keletkezett, szem- vagy fülsérüléseket kellett ellátni. A balesetek nagy száma és súlyossága ellenére azonban a tiltás nem járható út - mondta Andreas Eisenschenk, a Marzahn kerületi klinika kézsebészeti osztályának vezetője a Berliner Zeitung című lapnak. Hozzátette: "a szilveszteri tűzijáték mélyen gyökerező hagyomány, amelyet biztosan nem lehet hatósági tiltással eltörölni. Sokkal fontosabb a robbanószerkezetek szakszerű kezelése. Csak engedélyezett tűzijátékokat lenne szabad használni, és tilos a tűzijátékot kézben tartva működésbe hozni vagy eldobni. Ezeket a szabályokat betartva akár gyerekek is rendezhetnek tűzijátékot szilveszterkor, szülői felügyelet mellett."