rss      tw      fb
Keres

Amerikai repülőgép-hordozót azonosított Irán a Hormuzi-szorosban

MTI 2011. december 29., csütörtök 8:51

Amerikai repülőgép-hordozót azonosított Irán a Hormuzi-szorosban, ahol többnapos iráni haditengerészeti gyakorlat zajlik.

Az IRNA iráni hírügynökség Mahmúd Muszavi tengernagyot idézve csütörtökön azt jelentette, hogy egy felderítőgép bukkant az amerikai hadihajóra, amelyről film- és fényképfelvételeket készített. Mindez azt bizonyítja, hogy az iráni haditengerészet nyomon követi a külföldi erők mozgását a térségben - fűzte hozzá a tengernagy.

Irán szombaton kezdett hatnapos haditengerészeti gyakorlatot a Hormuzi-szoros, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán vizein, és azzal fenyegetőzött, hogy újabb Irán-ellenes nyugati szankciók esetén lezárja a szorost, amelyen a világ teljes, tengeren szállított kőolajmennyiségének mintegy 40 százaléka halad át. Washington válaszul közölte, hogy a tengeri közlekedés semmiféle akadályozását nem tűri el a Hormuzi-szorosban, és kész arra, hogy erővel szerezzen érvényt a szabad hajózásnak. Az ötven kilométer széles és hatvan méter mély Hormuzi-szoros katonai szempontból különösen sebezhető.

Habibulah Szadzsari, az iráni haditengerészet parancsnoka szerdán kijelentette, hogy a "Hormuzi-szoros lezárása gyerekjáték az iráni haditengerészet számára, de egyelőre nincs rá szükség". Kedden Mohammad Reza Rahimi, az ország első alelnöke azzal fenyegette meg a Nyugatot, hogy ha "szankciókkal sújtja az iráni olajexportot, akkor egyetlen csepp kőolaj sem jut át a Hormuzi-szoroson".