rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 19.

Bugár Béla, a szlovákiai Híd Párt elnöke


Bolgár György
: - Mire gondol, mi várható a magyar-szlovák viszony alakulásában, amíg le nem zajlanak a szlovák választások. Folytatódik a szópárbaj?

Bugár Béla: - Megmondom őszintén, hogy ez nemes gesztus volt a Fidesztől, de katasztrofálisan időzítettek. Nemcsak egyszerű szópárbaj lesz belőle, hanem abban a pillanatban, ahogy a Magyar Parlament elfogadja a törvénymódosítást, rendkívüli ülést hívnak össze, és a szlovák parlament ellenlépéseket fog tenni. Három hét múlva parlamenti választások lesznek Szlovákiában, és sajnos amikor a legerősebb kormánypárt népszerűsége csökkenni kezdett a görög kölcsön miatt, akkor kaptak egy mentőövet a Fidesztől a kettős állampolgárság címén, és ezt azóta naponta használják. Figyelmeztetik az ország polgárait, hogy ők az egyedüliek, akik az országot megvédik a magyaroktól.

- Milyen módon "védhetnék meg a magyaroktól" a szlovák kormánypártok a szlovák többséget? Mit tudnának csinálni, ha a Magyar Parlament elfogadja a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, vagy törvénymódosítást?

- Ők azt mondják, hogy képzeljétek el szlovák kollégáink, hogy itt magyarok, magyar állampolgársággal hűséget esküsznek Magyarországnak, és Szlovákia érdekei ellen fognak tenni. Ezért elfogadunk egy vagy több törvényt, amelyek lényege az lesz, hogy aki magyar állampolgárságot szerez, automatikusan elveszti a szlovák állampolgárságát.

- Meg mernék ezt csinálni?

- Szerintem igen.

- Te jó ég! Komolyan mondja, hogy olyan a közhangulat, olyan a politikai hangulat, hogy egy ilyen törvényt el tudnának fogadtatni a pozsonyi parlamentben?

- Probléma nélkül. A Szlovák Nemzeti Párt, a Fico-féle Smer egyértelműen elfogadná, a Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom is mellette szavazna, még ha a HZDS ki is állna ellene. Úgyhogy szerintem egy ilyen törvényt óriási többséggel el tudnának fogadtatni, sőt, talán még azt is elfogadtatnák, hogy az, aki a magyar állampolgárságot felveszi, automatikusan elveszíti a munkáját az állami hivatalokban.

- De éppen most olvasom, hogy a szlovák kereszténydemokraták listavezetője, talán egy pozsonyi sajtóértekezleten azt mondta, hogy ő az Európai Néppárt közvetítésével szeretne valamilyen kerekasztal-beszélgetést szervezni, és elutasítja a szlovák parlament rendkívüli ülésének összehívását, mert arra nincs szükség. Azt mondta, hogy május végén, nyilván a magyar kormány megalakítása után valamikor, kellenek kétoldalú tárgyalások, vagyis nem biztos, hogy a kereszténydemokraták belemennének ebbe.

- Ő nem a kereszténydemokraták, hanem az úgynevezett Radicova, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió listavezetője.

- Igaza van, összekevertem, valóban ez az SKDU.

- Igen, az SKDU, a másik pedig a KDH. A kettő nem ugyanaz, sőt!

- És a KDH az erősebb?

- Nem, a KDH a gyengébb, de végül is 14 parlamenti képviselővel rendelkezik. Ha helyettesítené a Meciar-féle HZDS-t, amire szerintem nem lesz szükség, a jelenlegi három kormánypártnak – a Szlovák Nemzeti Pártnak, a Meciar-féle pártnak és a Fico-pártnak – 85 képviselője van összesen. Hetvenhat igen szavazatra van szükség egy ilyen törvény elfogadásánál. Ha ehhez még csatlakoznak a kereszténydemokraták, akkor alkotmányos többséggel fogadnának el egy ilyen törvényt. Ez a veszélyes benne.

- Értem. Annak ellenére, hogy a legnagyobb párt, a Keresztény Unió Párt és a Magyar Koalíció Pártja is ellenezné, a szlovák parlamentben többséget kapna egy ilyen javaslat.

- Így van. Ettől félünk, és ezért mondjuk azt, hogy lehet, hogy a Fidesz be akart segíteni a Magyar Koalíció Pártjának, hogy az végigfuthasson az országban, és mobilizálja a választóit, hogy a szlovákok megint bántanak bennünket. De ezzel pont az ellenkezőjét érik el, hiszen azok, akiknek a népszerűsége kezdett csökkenni, most a legnagyobb szlovákként tetszelegve olyan buta törvényeket fogadhatnak el, amivel büntetni fogják, akár kollektív módon is, a szlovákiai magyarokat.

- Ezt már az Ön kollégája - akivel nem voltak túl jó kapcsolatban az elmúlt években - Csáky Pál is valószínűleg így látja. Legalábbis ezt nyilatkozta itt a Klubrádióban is, hogy jobb volna a magyartörvény elfogadását elhalasztani a szlovák választások utánra. Nyilván azért mondta ő is ezt, hogy ne hajszolják bele a pozsonyi politikusokat ennek a magyarellenes törvénynek az elfogadásába.

- Igen ám, csakhogy az egyedüli, aki találkozott a Fidesszel, aki találkozott Martonyival, az pont Csáky Pál volt, és ezek után jelentette be a Fidesz és Martonyi, hogy ezt a törvényt igenis beterjesztik. Tehát lehet, hogy volt egy belső egyezség, hogy a törvény megy, ugyanakkor az MKP kritizálni fogja. Az MKP csinált már ilyet. Bedobta a Benes-dekrétumok kérdését, aminek hatására a szlovák parlament elfogadott egy határozatot, hogy azokat soha többet nem lehet megnyitni. Ez egy káros politika.

- Milyen következménye lehet annak, ha a Magyar Parlament elfogadja az állampolgársági törvény módosítását, és erre válaszul a szlovák parlament elfogad egy olyan törvényt, hogy a magyar állampolgárságot kérők elveszítik a szlovák állampolgárságot, vagy választaniuk kell a kettő között? Odáig mégsem fajulna a dolog, hogy kizsuppolnák az országból a szlovákiai magyarokat. De mi lenne a mégiscsak érezhető konkrét következmény?

- Szerintem a magyarok többsége ezek után még inkább visszahúzódna és felgyorsulna a beolvadás, mert félnének.

- Annyira megijednének, hogy milyen következményekkel járhat a két ország közti huzakodás és a szlovák pártok ellenük fordulása?

- Képzelje el, hogy ezeknek a magyaroknak az elődei még megélték azt az időszakot, amikor reszlovakizációra kényszerítették őket. Amikor csak az maradhatott meg a hivatalában, aki reszlovakizált, vagyis szlováknak vallotta magát. A többiektől elkonfiskálták, elvették a földjüket. Ezek az emberek még emlékeznek erre, és félnek tőle. Ezért mondom, hogy ez a politikai húzás a lehető legrosszabbkor jött. Segít Slotáéknak és olyan embereket juttat be a parlamentbe, akikkel majd nagyon nehéz lesz megegyezni az elkövetkező időszakban. Másrészt olyan helyzetbe hozza a szlovákiai magyarokat, hogy ha meg akarnak élni Szlovákiában, akkor választaniuk kell. És ők inkább azt fogják választani, hogy ne büntessék őket.

- Szépen belesimulnának a szlovák többség által megkívánt feltételek betartásába, ugye?

- Igen, és ez óriási veszély. Nézze, mindig az a legnagyobb probléma, hogy a politikusok néha nem gondolják át a lépéseiket, és mindig az egyszerű emberen csattan az ostor.

- Ez a legrosszabb forgatókönyv. Ön szerint mi lenne a lehető legjobb, ami még nem teljesen irreális?

- Szerintem meg kellett volna, vagy meg kellene várni a szlovák parlamenti választásokat, akkor esetleg másképp, más hangnemben lehetne tárgyalni.

- Tegyük fel, hogy a Magyar Parlament kivárja a választásokat. Akkor lassú, alapos, körültekintő és kompromisszumkész tárgyalások után mire lehetne jutni? Arra, hogy a Magyar Parlament lehetővé teszi a kettős állampolgárság kiterjesztését magyarországi lakhely nélkül is, könnyített eljárással, ahogy tervezik? Ezt Szlovákia vajon mikor nem tekintené támadásnak, milyen feltételek esetén?

- Minimum a retorika szempontjából biztosan segítene az, ha megvárnák a szlovák parlamenti választásokat. Ugyanis itt már olyanokat mondanak, hogy kollektíve mindenki kap állampolgárságot, pedig tudjuk, hogy ez nem igaz, egyénileg kell kérelmezni. Sőt, én azt mondom, hogy még nehezítenek is rajta, mert be kell bizonyítani, hogy igenis tud magyarul az illető. Ez az eddigi törvényben nem volt benne.

- Értem. Tehát, nem elég a magyar felmenőket bizonyítani.

- Így van. A magyartudást is kell bizonyítani. Tehát ebből a szempontból, még egyszer mondom, minimum a retorikája más volna a fogadtatás szempontjából. Valószínű, hogy akkor már senki sem azt nézné, hogy milyen politikai pontokat tud ezzel szerezni, hanem hogy hogyan tud úgy megegyezni, hogy mindkét fél meg tudja tartani még a politikai arculatát.

- A jelenlegi közvéleménykutatások alapján a Magyar Koalíció Pártjának és a Híd Pártnak van esélye bejutni a parlamentbe. Ez még mindig így van, vagy ez Önöket is rosszul érintette?

- Az eddigi kimutatások alapján 6 százalék fölötti az esélyünk van bejutni a parlamentbe. A parlamenti bejutás 5 százalék fölött kell hogy legyen. Az MKP-nek 5 százalék körüli esélye van. Szerintem mindkét pártnak van esélye bejutni a parlamentbe.

- Ez a mostani vita segíti Önöket, vagy inkább hátráltatja, nehezíti az Önök helyzetét?

- Olyan értelemben hátráltat, hogy mobilizálja azokat a választókat a Szlovák Nemzeti Párt és a Fico-féle párt részéről, akik veszélyeztetve érzik magukat ennek a törvénynek az alapján. Ők megemelik a választásokon a részvételi arányt, és ezzel csökkentik a mi bejutási esélyünket is és az MKP-ét is.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái