rss      tw      fb
Keres

Washington szerint Irán "ésszerűtlenül viselkedik"

MTI 2011. december 30., péntek 1:56

Az Egyesült Államok úgy véli, Irán "ésszerűtlen viselkedésről" tett tanúbizonyságot azzal, hogy a világ kőolajellátásának szempontjából stratégiai fontosságú Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött.

Victoria Nuland amerikai külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban, helyi idő szerint csütörtökön újságíróknak nyilatkozva értékelte ésszerűtlennek Irán magatartását. A szóvivő szerint ennek az lehet az oka, hogy a közép-keleti ország ellen elrendelt szankciók már éreztetik hatásukat, s a nyomásgyakorlás olyan erős, hogy Teherán emiatt "agresszívvá" válik.

Irán szombaton hatnapos haditengerészeti gyakorlatot kezdett a Hormuzi-szoros, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán vizein, és azzal fenyegetőzött, hogy újabb Irán-ellenes nyugati szankciók esetén lezárja a szorost, amelyen a világ teljes, tengeren szállított kőolajmennyiségének mintegy 40 százaléka halad át. Washington válaszul közölte: a tengeri közlekedés semmiféle akadályozását nem tűri el a szorosban, és kész arra, hogy erővel szerezzen érvényt a szabad hajózásnak. Az 50 kilométer széles és 60 méter mély Hormuzi-szoros katonai szempontból különösen sebezhető.

Az Egyesült Államok és néhány európai ország büntető intézkedéseket léptetett életbe az iszlám köztársaság olaj-, gáz- és petrokémiai iparával szemben, az ország vitatott atomprogramja miatt. A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.