rss      tw      fb
Keres

Április elsején választanak Mianmarban

MTI 2011. december 30., péntek 20:13

Időközi parlamenti választásokat írtak ki 2012. április elsejére Mianmarban - számolt be a választási bizottság döntéséről a helyi állami televízió.

A voksoláson összesen 48 megüresedett képviselői hely sorsáról dönthetnek a választók, ezek közül 40 alsóházi, hat felsőházi, kettő pedig regionális parlamenti mandátum. A szavazásra azért kerülhet sor, mert a kérdéses mandátumokat a politikusoknak kormányzati kinevezésük miatt fel kellett adniuk.

A választáson előreláthatólag indul a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) is, amelyet december 23-án regisztráltak a párjegyzékbe. Szú Kji, aki az elmúlt két évtized során 15 évet töltött házi őrizetben rendszerellenes tevékenysége miatt, a politikai színtérre tett hivatalos visszatérésekor úgy nyilatkozott, hogy pártja az összes mandátumot meg szeretné szerezni az időközi voksoláson.

Az NLD az általa igazságtalannak tartott választási törvény elleni tiltakozásként nem vett részt a tavalyi voksoláson, amelyért később betiltották a pártot. Habár a 2010. novemberi szavazás két évtizede az első volt, megfigyelők szerint messze nem volt szabad, tekintve, hogy a helyek negyede előre fent volt tartva a korábban hatalmon lévő junta tagjai számára, a mandátumok kétharmadát pedig a katonai vezetőség által irányított két szövetséges csoport foglalta el. Az NLD egyszer már nyert parlamenti választást, az 1990-es siker után azonban betiltották a pártot, vezetőit pedig börtönbe zárták.

Habár a mianmari kormány továbbra is nagyrészt volt tábornokokból, tisztekből és technokratákból áll, az ország az elmúlt időszakban néhány meglepő, a demokratizálódás irányába mutató lépést tett. Ilyen volt például Szú Kji szabadon engedése és pártjának legalizálása mellett a sajtócenzúra enyhítése, a szakszervet-alapítási és sztrájkjog bevezetése, több száz politikai fogoly szabadon engedése és egy kínai támogatással készülő gátépítési projekt lakossági tiltakozás miatti felfüggesztése is.