rss      tw      fb
Keres

A WHO aggódik madárinfluenza-vírussal folytatott kísérletek miatt

MTI 2011. december 30., péntek 20:20

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozott hangnemben figyelmeztetett pénteken tudósokat, hogy jelentős kockázata van a madárinfluenza vírusával végzett kísérleteiknek, amelyeket ezért szigorú ellenőrzés alatt kellene folytatniuk.

Két kutatócsoport - egy holland és egy amerikai - decemberben bejelentette: megtalálták a módját, hogyan alakulhat át a H5N1 vírustörzs emberről emberre terjedő halálos kórrá.

A WHO közölte: nagyon aggódik a kutatók felfedezésének esetleges negatív következményei miatt. "Nyilvánvaló, hogy folytatni kell ezeket a kutatásokat, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy egyes kutatások, különösen azok, amelyek nyomán a vírus veszélyes formái jönnek létre, kockázatokkal járnak" - közölte az ENSZ-szerv.

Előzőleg az amerikai nemzetbiztonság arra kért két tudományos folyóiratot, amelyek közölni akarják a két kutatócsoport eredményeit, hogy a tanulmányt ne teljes terjedelmében ismertessék, hanem csak egy rövidített változatot jelentessenek meg. A kérést elutasították a folyóirat-szerkesztők és vezető kutatók. A nemzetbiztonságiak attól tartanak, hogy biológiai fegyver előállítását segítené, ha közzétennék a részletes kutatási eredményeket.

A H5N1 vírustörzs halálozási aránya igen magas: körülbelül 600 ember kapta el a vírust azóta, hogy 1997-ben felfedezték, és több mint a felük belehalt a fertőzésbe. Ugyanakkor a vírus egyelőre nem mutálódott úgy, hogy emberről emberre is képes legyen terjedni.

Tudósok évek óta kutatják, a vírus milyen mutációja lenne képes erre úgy, hogy közben megmaradna halálos kórnak.