rss      tw      fb
Keres

Egyiptom a civil szervezeteknél tartott házkutatások felfüggesztését ígéri

MTI 2011. december 30., péntek 20:27

Egyiptom biztosította az Egyesült Államokat, hogy véget vet a civil szervezetnél tartott házkutatásonak, és visszaadja az elkobzott tárgyakat – közölte pénteken egy amerikai illetékes.

Tizenhét civil szervezet, közöttük amerikai demokráciavédő szervezetek kairói irodáját kutatta át csütörtökön az egyiptomi igazságszolgáltatás "külföldi illegális finanszírozás" ügyében nyomozva.

Többen elítélték a házkutatásokat, amelyeket a Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta az országot vezető Legfelsőbb Katonai Tanács által az ellenzék megfékezésére tett kísérletként minősítenek.

Anne Patterson, az Egyesült Államok kairói nagykövete megtárgyalta pénteken a házkutatások kérdését az egyiptomi hatóságokkal – mondta el a nevének elhallgatását kérő egyiptomi illetékes. "A nagykövetet az egyiptomi vezetők biztosították arról, hogy megszűnnek a házkutatások és az elkobzott anyagokat haladéktalanul visszaadják" – tette hozzá.

Határozottan közölte velük: "azt reméljük, hogy valamennyi nemzetközi civil szervezet, így azok is, amelyek amerikai támogatásban részesülnek, a lehető leggyorsabban folytathatják a munkát, hogy támogassák az egyiptomi demokratikus átmenetet."