rss      tw      fb
Keres

Görög bíróság: nem volt politikai beavatkozás az ügyészek munkájába

MTI 2011. december 30., péntek 21:54

A görög legfelsőbb bíróság pénteki döntése szerint nem történt politikai beavatkozás az ügyészség munkájába. A határozat két nappal azután született, hogy két ügyész lemondott, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük a kormány beleavatkozott a munkájukba.

Az ügyészek állítása kellemetlenül érintette a görög kormányt, amely ígéretet tett a súlyosan eladósodott ország külföldi hitelezőinek, hogy fellép a korrupcióval szemben.

A két ügyész, akiket szeptemberben bíztak meg pénzügyi bűncselekmények kivizsgálásával, szerdán lemondott tisztségéről, azt állítva, hogy ismeretlenek nyomást gyakoroltak a kormányra, hogy váltsák le őket. A görög pénzügyminiszter és igazságügyi miniszter tagadta ezt a vádat.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön vizsgálatot indított, és pénteken közölte: nincs rá bizonyíték, hogy beleavatkoztak volna az ügyészek munkájába, és nincs szükség további vizsgálódásra.

Az igazságügyi minisztérium közleményben cáfolta azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, miszerint a feltűnően gyorsan lezajlott vizsgálat célja az ügy eltussolása volt.

A görög kormány a korrupció elleni harc jegyében megszüntetett bankszámlákkal kapcsolatos több adatvédelmi korlátozást és szigorította az adóelkerülés szankcióit.

A múlt hónapban Görögországban letartóztatták több nagyvállalat vezetőjét adócsalás vádjával.