rss      tw      fb
Keres

Madárinfluenza - másfél év után az első haláleset Kínában

MTI 2011. december 31., szombat 12:34

A Hongkonggal szomszédos Sencsen (Shenzhen) kínai városban meghalt szombaton egy buszvezető, aki fertőzött volt a madárinfluenza H5N1 jelű vírusával - jelentették be hivatalosan. Másfél év után ő a betegség első halálos áldozata az országban.

A 10 millió lakosú gazdag Sencsent csak egy folyó választja el Hongkongtól, ahol a múlt héten levágtak több mint 17 ezer csirkét, mert madárinfluenza-vírusra bukkantak két elhullott háziszárnyas szervezetében. Mindazonáltal a 39 éves halálos áldozatról úgy tudni, hogy az utóbbi egy hónapban nem került közvetlen kapcsolatba baromfival, és nem hagyta el Sencsent.

A H5N1 vírus ritkán fertőz meg embert, és általában csak olyanokat, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek fertőzött állattal. A megfertőződöttek 60 százaléka azonban belehal a betegségbe.

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírustörzse 2003 óta 331 ember halálát okozta szerte a világon. A legtöbb haláleset Ázsiában történt. Az utóbbi néhány évben jelentősen csökkent a halálos áldozatok száma.