rss      tw      fb
Keres

Az etióp hadsereg új frontot nyitott Szomáliában a lázadók ellen

MTI 2011. december 31., szombat 13:52

Az etióp hadsereg újabb frontot nyitott Szomáliában az al-Shabaab szélsőséges muzulmán milícia ellen, a szomáli hadsereggel szövetségben heves harcot vívott annak fegyvereseivel szombaton az etióp határ közelében lévő egyik városban, és állítása szerint elűzte őket onnét.

Több száz etióp és szomáli katona özönlötte el a határtól 45 kilométerre lévő Beledweyne várost. Összecsaptak az al-Shabaab fegyvereseivel, akik ezután elvonultak a városból. De az etióp katonák bevonulása miatt elmenekült több száz lakos is. A katonák sok házat átkutattak - állították helyi lakosok.

A szomáliai fegyveres konfliktusokban a lakosok ilyen esetekben általában az iszlamistákat támogatják, mintsem a megszállónak tekintett külföldi erőket.

Egy szomáliai tiszt Beledweynéből azt közölte az AP-vel telefonon, hogy már teljesen ellenőrzésük alatt tartják a várost, és a következő órákban nyomulnak tovább a milicisták után. Az al-Shabaab viszont azt írta Twitter-profiljára, hogy a harcok még folynak a városban, és fegyvereseik megöltek több tucatnyi etióp katonát.

Az al-Shabaabnak mint a legerősebb szomáliai lázadószervezetnek így már három fronton kell harcolnia külföldi erők ellen. A kenyai hadsereg már október közepén bevonult Szomália déli részébe, majd novemberben nyitotta meg első szomáliai frontját az etióp hadsereg, akkor még csak a kenyai-etiópiai-szomáliai hármas határ térségében. Beledweyne ettől a térségtől északkeletre található.

Az észak-szomáliai Szomáliföld kivételével az ország többi része 1991 óta a hadurak martaléka, s Mogadishuban az Afrikai Unió ugandai, burundi, valamint újabban dzsibuti békefenntartó katonái (AMISOM) őrködnek azon, hogy a nemzetközileg elismert "átmeneti szövetségi kormány" fennhatósága legalább a fővárosban szilárd legyen. Az al-Shabaab uralja az éhínség sújtotta ország középső és déli részének kiterjedt területeit.