rss      tw      fb
Keres

Peking lehetőséget adhat egy vitatott Jangce-erőmű megépítéséhez

MTI 2011. december 31., szombat 17:41

A kínai államtanács eltávolított egy meghatározó akadályt az ország legvitatottabb vízierőművének felépítése elől, súlyos vereséget mérve a projektet ellenző környezetvédőkre és egyben érzékeltetve Kína egyik legbefolyásosabb politikusának politikai súlyát - jelentette Pekingből a The New York Times.

Egy két hete közzétett, de akkor szinte észrevétlen maradt rendeletben a testület hozzájárult ahhoz, hogy csökkentsék a Jangce folyó számos ritka és veszélyeztetett halfajának védelmére létrehozott természetvédelmi terület kiterjedését - jelentette a lap csütörtökön. A döntés várhatólag megnyitja az utat a Hsziaonanhaj (Xiaonanhai) erőmű felépítéséhez: a 3,8 milliárd dollárnak megfelelő beruházás nyomán a környezetvédelmi szakértők szerint a víz a rezervátum nagy részét el fogja árasztani, ami valószínűleg számos halfaj kipusztulására vezet.

"Ez szinte az utolsó gyorsvízi rezervátum a folyó egész medencéjében, különösen a Három Szoros erőmű megépítése után. Az új víztározó drámai következményekkel jár majd e halfajok számára" - mondta a lapnak Csiao Jü-kuo (Qiaoyu Guo) asszony, aki a pekingi természetvédelmi hatóság Jangce-projektigazgatóságát vezeti.

A döntés jelentős győzelem a nagy metropolisz, a közép-kínai Csungking (Chongqing) városának párttitkára, Po Hszi-laj (Bo Xilai) számára, aki már jelenleg is a Kínai Kommunista Párt (KKP) több mint 20 fős politikai bizottságának (PB) tagja. A Csungking közigazgatási területén megépítendő duzzasztógát és erőmű a pártvezető egyik kedvenc terve volt, de a környezetvédők kampányának hatására a központi kormány 2009-ben felfüggesztette az előkészületeket.

A projekt feléledése újabb gazdasági sikert jelent Po számára, aki 2007 óta áll a nagyváros élén, és újabb adut szolgáltat számára abban a törekvésében, hogy helyet vívjon ki magának a legnagyobb hatalmú kínai vezető testületben, a KKP PB állandó bizottságában, amikor annak jelenlegi kilenc tagja közül hét jövőre nyugdíjba vonul.

2011-ben Csungking összterméke 16,6 százalékos növekedést ért el, ez volt a leggyorsabb ütem egész Kínában - jelentette csütörtökön az állami Hszinhua hírügynökség. Amikor Po Hszi-lajt a város vezetőjévé jelölték, Csungking országosan az 5. helyen állt. Po múlt szombaton azt ígérte, a város hogy 2012-ben is megőrzi elsőségét.

"Csungking keményen küzdött ezért a gátért. Nagyon nagy beruházás, amely rövidtávon erősen növeli a GDP-t, és hozzájárul a vízellátás javításához is" - mondta a lapnak Kuo asszony.

Az építkezés azonban addig nem kezdődhet meg, amíg a kínai környezetvédelmi tárca hozzá nem járul ehhez. Viszont a kínai Államtanács döntése a természetvédelmi körzet területének csökkentéséről már azt sejteti, hogy a hatásvizsgálat eredménye a gátépítők számára lesz kedvező - hangoztatta több környezetvédelmi szakember.

A Hsziaonanhaj erőmű egyike a Jangce felső folyásán épülő vagy tervezett 19 létesítménynek, amelyek a Csinghaj (Qinghai) tartomány csaknem 5000 méteres hegyeiben eredő Jangce gyors felső szakaszának vizét egy sor nagy víztározóba vezetik. A projekt része a kínai kormány által támogatott és sokat bírált hidroenergetikai kampánynak, amelynek eredményeként 26 ezer kisebb-nagyobb vízi erőmű épült - több mint bármely más országban a világon. 1760 megawattos tervezett kapacitásával a Hsziaonanhaj erőmű viszonylag szerény a Jangce más óriásaihoz képest, de teljesítménye így is háromnegyede az amerikai Hoover-erőműnek - írta 2009-ben a Scientific American.

A bírálók vitatják a terv gazdasági hasznosságát is - legalábbis attól eltekintve, hogy egy időre munkaalkalmakat teremt. A gát által létrehozandó víztározó 46 négyzetkilométernyi első osztályú termőföldet fog elönteni és 400 ezer ember áttelepítését teszi szükségessé - ezt is beszámítva minden kilowattóra energia 2,14 amerikai dollárba, háromszor annyiba kerül majd, mint a Három Szoros erőmű árama - állítja Fan Hsziao (Fan Xiao) geológus, aki évek óta harcol a gát megépítése ellen.

A természetvédelmi területet, amelyet az új projekt a bírálók szerint veszélybe sodor, pontosan azoknak az aggodalmaknak a lecsitítására hozták létre, amelyeket a Három Szoros erőmű keltett. A Jangce 338 édesvízi halfaja közül 189 megtalálható a rezervátumban, és sok közülük sehol másutt nem él Kínában. A tiltakozók levelekkel és jelentésekkel árasztották el a hatóságokat, dokumentálva a projekt gazdasági és környezeti ártalmait. Csungking válasza erre az volt, hogy a rezervátumot a duzzasztógát színhelyétől távolabb jelölte ki.

Amikor az 1990-es években létrehozták, a természetvédelmi terület a Jangce mintegy 800 kilométeres gyors folyású szakaszát foglalta magában. 2005-ben a hatóságok lecsippentettek mintegy 130 kilométernyit, egy másik gát felépítésének támogatására. Az új módosítás további csaknem 100 kilométerrel csökkenti a természetvédelmi szakasz hosszát,

"Ez a védelmi övezet az utolsó szabad folyású vízszakasz, és elengedhetetlen számos ritka halfaj reprodukálásához. Amikor megkurtítják, a halaknak nem lesz elég tere a szaporodáshoz" - mondta a The New York Times lapnak Li Po (Li Bo), egy környezetvédelmi csoport vezetője, akinek nagy szerepe volt a természetvédelmi térség létrehozásában.

Ősszel a rezervátum méretének csökkentésére vonatkozó tervet egy 15 szakértőből és 15 kormányzati illetékesből álló testület elé terjesztették, a szabályok szerint a kormány csak az ő véleményük meghallgatása után hozhatott döntést. A projekt bírálói abban bíztak, hogy a vegyes bizottság még leállíthatja, vagy csak kis többséggel hagyja jóvá a tervet - ám ehelyett egyhangúlag támogatta azt. "Ez igazi meglepetés volt" - mondta Ma Csün (Ma Jun), egy környezetvédelmi intézet vezetője a New York-i napilapnak.