rss      tw      fb
Keres

Irakban ünnepnap lesz az amerikai távozás napja

MTI 2011. december 31., szombat 18:12

Az iraki kormányfő hivatalos ünnepnappá nyilvánította december 31.-ét, az amerikai katonák távozását hivatalosan lezáró napot.

Ezt a dátumot ezentúl "Irak napjaként" ünneplik meg - mondta Núri al-Máliki egy szombati rendezvényen több száz ember előtt. "Ez minden iraki számára ünnep. Ez az a nap, amikor Irak szuverén lett" - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államok 2008-ban állapodott meg Bagdaddal, hogy 2011 végéig kivonják az amerikai erőket. Az utolsó katonák már december 18-án elhagyták az országot, ami csaknem kilenc évi amerikai jelenlétnek vetett véget. Azóta Irak súlyos politikai válságba zuhant, David Petraeus, az amerikai hírszerzés, a CIA főnökének közvetítési kísérlete is eredménytelen maradt. A síita-szunnita ellentét felbomlasztotta a koalíciós kormányt, amelynek megalakítása 2010-ben több mint nyolc hónapig tartott.

Máliki az amerikai csapatok távozása után elfogató parancsot adott ki Tarek al-Hasemi alelnök ellen "terrorista cselekményekkel" vádolva a szunnita politikust, aki a kurd autonóm területekre menekült. Hasemi tagadta az ellene felhozott vádakat. Dzsalal Talabani iraki államfő kijelentette, hogy az alelnök az ő "vendégszeretetét élvezi".

Hasemi támogatja a szíriai elnök hatalmának megdöntését célzó ellenzékieket, míg Máliki Aszad elnök oldalán áll.