rss      tw      fb
Keres

Obama aláírta a 662 milliárd dolláros katonai büdzsét

MTI 2011. december 31., szombat 22:48

Barack Obama szombaton Honoluluban aláírta az Irán elleni újabb szankciókat is tartalmazó 2012-es évi, 662 milliárd dolláros katonai költségvetést.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet magában foglalja azt a vitatott rendelkezést is, amely kiterjeszti a hadsereg illetékességét az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított személyek fogva tartásával kapcsolatban. A katonák illetékességi köre korábban csak a külföldön elfogott, külföldi állampolgárságú terroristákra terjedt ki, a most elfogadott jogszabály értelmében azonban kiterjed az Amerikában letartóztatott amerikai állampolgárokra is.

Obama ugyanakkor fenntartásait is hangsúlyozta az új törvénnyel kapcsolatban, azokat a cikkelyeket kifogásolva, amelyek korlátozzák cselekvési lehetőségeit a terroristagyanús személyek fogva tartása terén. Az elnök azt szorgalmazza, hogy a terroristákkal kapcsolatban a szövetségi polgári hatóságok járjanak el, nem pedig a katonai bírságok. Összességében azonban elfogadta a kongresszus két házának a döntését, bár jelezte, ez még nem jelenti azt, mindenben egyetért a jogszabályban foglaltakkal.

A törvény feljogosítja Obamaát minden olyan külföldi pénzintézet javainak befagyasztására, amelyek a kőolajipari szektorral kapcsolatos kereskedelmi tevékenység finanszírozását az iráni központi bankon keresztül intézik.