rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Gyenesei Istvánt

MTI 2012. január 4., szerda 2:09

Gyanúsítottként hallgatta ki magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét múlt év végén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság - értesült a Magyar Nemzet ügyvédi forrásból.

A napilap szerdai számában arról írt, hogy a Somogyért Egyesület elnöke a gyanúsítás ellen panasszal élt, melyet a Fejér Megyei Főügyészség bírál el.

Az ügyben a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság még szeptemberben tett feljelentést, miután két nap alatt két egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István megyei képviselői mandátuma kapcsán. Gyenesei ugyanis munkatársával szeptember 14-én olyan beadványt juttatott el a testülethez, amelyben jelezték: a mellékelt nyilatkozat értelmében Ormai István lemondott megyei képviselői mandátumáról. A politikus, aki korábban szakított a Somogyért Egyesülettel, két nappal korábban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le tisztségéről. Leszögezte, a Gyeneseiék által benyújtott, szeptember 12-ei keltezésű dokumentumot nem írta alá, csak egy dátum nélküli biankó nyilatkozatot, de azt sem tavaly szeptemberben, hanem még 2010 októberében, presszió alatt.

A területi választási bizottság ezután arról határozott, hogy a rendőrségnek kell kiderítenie, történt-e jogszabálysértés az ellentmondó nyilatkozatok kapcsán. Néhány nappal később Gyenesei lényegében elismerte, hogy utólag érvényesítették Ormai István megyei képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatát. Arról viszont nem beszélt, hogy a biankó dokumentumra ki írta rá a dátumot. A botrány kirobbanása után Csorba Ottó, a Somogy megyei közgyűlés egyik fideszes tagja javaslatára a testület felszólította Gyenesei Istvánt, hogy a közgyűlés jó hírnevének megóvása érdekében mondjon le mandátumáról. A politikus azonban az elé tett lemondó nyilatkozatot félredobta, közölve, hogy az Ormaival kapcsolatos irat korrekt, jogszerű, amit bizonyítani is tud. Hozzátette, hogy a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, ezért kikérte magának, hogy személyében támadják - ismerteti a Magyar Nemzet.